Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Victor Fremling

Årets nobelkock Sebastian Gibrand ”Otroligt kul när drömmar slår in”

Även om Sebastian Gibrand har jobbat som kock under flera års tid och dessutom har ett silver i Bocuse d’Or så var det först under hösten som han blev känd hemma i tv-sofforna genom ”Kockarnas kamp” – som han dessutom vann. Nu har han fått den stora äran att laga maten under årets nobelmiddag 2019. Allt om Mat har snackat med den skånske stjärnkocken inför det ärofyllda uppdraget.

Helsingborgssonen Sebastian Gibrand har gått lite under radarn för den mindre inbitne. Men efter succén i tv-programmet ”Kockarnas kamp” under hösten så har de allra flesta i vårt avlånga land koll på Sebbe och hans matlagningskunskaper.

Tisdagen den 10 december är det dags för årets sista men också kanske största fest nämligen Nobelmiddagen – och det är Sebastian som fått det ärofyllda uppdraget att laga mat till drygt 1300 gäster i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Allt om Mat har pratat med Sebastian som ser fram emot nobelmiddagen och att laga mat till gäster från hela världen, både kungligheter, pristagare och politiker.

Foto: Viktor Fremling

Hur kändes det när du fick frågan om att jobba med årets Nobelmiddag?

– Det var såklart oerhört kul och ärofyllt, det här är bland det största man kan göra som kock.

Vad ser du mest fram emot med kvällen?

– Jag ser fram emot att få servera den mat som jag tycker om att laga, det kommer att bli som att servera mitt hjärta och själ.

Vad är det värsta som skulle kunna hända under kvällens gång?

– Vi är väl förberedda och med det fantastiska team som jag har bakom mig så tror jag att vi ska lyckas leverera mat i världsklass.

Kan du ge en hint om vad det kommer bjudas på?

– Det kommer lyftas fram våra svenska råvaror från våra fantastiska bönder och leverantörer. Råvaror som är i säsong och min strävan är att lyfta fram de naturliga smakerna med en polerad finish.

Är detta något du drömt om att göra sen du blev kock?

– Att få laga nobelmiddagen har alltid varit en dröm och en milstolpe i karriären. Att nu får möjligheten att göra det är så ärofyllt. Otroligt kul när drömmar slår in.

Hur högt rankar det här jobbet mot allt annat du gjort?

– Det här är absolut toppen av allt jag gjort tillsammans med Bocuse d’Or.

Hur taggad är du på en skala och hur värmer du upp inför jobbet?

– Jag är så otroligt taggad och har redan börjat förbereda lite smått. Men att träna med min coach Kevin på Kampsports-labbet gör att jag kan anta mig den här utmaningen på bästa sätt.

Allt om Mat önskar Sebastian lycka till!