5 goda såser till kyckling
Recept på god sås till kyckling. Kycklingen blir mycket godare med en läcker sås.
Currysås till kyckling
• 1 gul lök
• 1 msk smör
• 2 tsk curry
• 4 dl kycklingbuljong
• 1,5 msk Maizena majsstärkelse
• 2 krm salt
• 0,5 krm vitpeppar nymald
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och fräs den i smör tillsammans med curry. Det får inte ta färg, bara bli glansigt.
2. Tillsätt 4 dl kycklingbuljong i lökfräset.
3. Rör ut majsstärkelsen med ett par msk kallt vatten och tillsätt det i såsen under omrörning. Krydda och låt såsen koka upp.
Kantarellsås (eller annan svampsås)
https://www.facebook.com/alltommat/videos/1441134759275214/Tomatsås till kyckling
• 400 g tomater krossade
• 1 lagerblad
• 2 krm svartpeppar grovmald
• 1 tsk rosmarin
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1 vitlök klyfta, pressad
Gör så här:
1. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Tillsätt kryddor, buljongtärning och pressad vitlök. Låt sjuda ca 10 min.
Ädelostsås
• 140 g gräddädelost t ex Kvibille
• 3 dl lätt crème fraiche
• 1 dl vatten
• 1 hönsbuljongtärning
• 1 krm salt
• 1 krm svartpeppar nymald
Gör så här:
1. Låt ädelosten smälta i en kastrull och sedan fräsa 30 sekunder.
2. Vispa i crème fraiche, vatten och buljongtärning. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 5 min.
Recept: Helstekt majskyckling med rostad pumpa och ädelostsås
Dragonsås
• 1 lök gul
• 2 dragonkvistar
• 1 msk rapsolja
• 2 dl vitt vin torrt
• 2 dl vatten
• 1 msk kycklingfond konc
• 2 1/2 dl matlagningsgrädde
• 1 1/2 dl yoghurt turkisk
• 1 tsk salt
• 1 krm svartpeppar nymald
• 1 msk majsstärkelse Maizena
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Finhacka dragonen. Fräs lök och dragon i olja ca 3 min.
2. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka utan lock ca 5 min. Tillsätt grädden och koka ca 10 min.
3. Klicka i yoghurten och mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och koka upp.
Recept: Helstekt kyckling med bakade primörer och dragonsås