Sanna Bråding: ”Att äta veganskt är en självklarhet för mig och mina barn”
Skådespelaren, programledaren och nu även kokboksförfattaren Sanna Bråding har ätit växtbaserad kost från och till sedan tonåren och äter numera helt och hållet vegansk mat. I höst släpper hon boken ”Veganboken” som ska vara en slags guide till personer som precis börjat äta veganskt – men också som en inspiration och ”to go” för de som levt som vegan under en längre tid.
I boken kan man läsa om hur man ska tänka när man ska börja äta växtbaserat, hur man ska äta ifrån ett hållbart tänk och dessutom bjuder hon på en mängd med veganska recept. Allt om Mat har pratat med Sanna om allt från hur det är att leva på vegansk kost till vad hon alltid har hemma i kylskåpet, eller vad hon bjuder på när hon får oväntat besök.
Kan du inte berätta lite kortfattat om den här boken/kokboken?
– Veganboken är en bok som innehåller allt du behöver veta om att äta växtbaserat. Fast på ett enkelt och lättsamt sätt. Den innehåller drygt 50 recept som jag lagat till mig och mina två barn. Alla bilder är tagna av mig, rakt över vårt middagsbord. Inget filter eller extra styling, vardagen och livet rakt upp och ner.
– Utöver recept innehåller boken näringslära, vegan och barn, ett hållbart tänk, första stegen mot en växtbaserad kost och tänk om etik, hälsa och klimat. Helt enkelt den där guiden som en nybörjare på vegankost kan behöva och en inspiration och "go to" för en som levt länge på denna kost.
Namn: Sanna Bråding
Ålder: 39 år
Familj: Barnen Kane-Lee, och Lakkie-Bee
Yrke: Skådespelare, programledare och författare
Aktuell: Med boken ”Veganboken”
Varifrån kommer ditt matintresse och när började det?
– Jag har alltid haft ett intresse för mat. Redan sedan jag var liten och det tackar jag mina föräldrar för att det fått behållas. Genom deras uppmuntran och pepp så fick jag möjlighet att leka runt bland grytorna redan som barn.
Hur länge har du varit vegan och vad fick dig att ta steget till en helt vegansk livsstil?
– Jag började leva på växtbaserad kost under 90-talet då jag var tonåring. Då var dock inte skälen kanske dem sundaste eller etiska eftersom jag till stor del gjorde det för att lyckas undkomma fler middagar som anorektiker. Sedan dess har vägen varit snirklig. Men då jag hittade tillbaka till denna kost strax innan min första graviditet 2013 så var skälen mer i linje med vad hela jag står för. Och nu är det en självklarhet för mig och än så länge även för mina barn.



Kan du sakna något du inte längre äter?
– Jag har inte tänkt så då jag älskar denna mat och allt det utbud som finns. Men måste jag måsta välja något så skulle jag säga fet fisk som lax och makrill.
Vad är ditt bästa tips till att få personer att ta steget till att bli veganer?
– Åh, jag har många. Men grunden är nog ändå att inte göra det till en stor grej. Att det är allt eller inget. Jaga inte titeln, förändra stegvis och fasa ut det slentrianmässiga ätandet av kött. Börja med att byta ut köttbullarna mot vegobullar eller färsen i tacosås mot vegofärs. I många fall är det kryddningen som gör rätten och inte vad det är för "kött".
Vad tycker du om alla kött-substitut som kommit till butikerna, är det något du äter?
– Jag älskar att det kommit massa substitut. Inte för att den vegansk maten i sig inte skulle räcka. Men det är ett perfekt sätt att få fler att ta steget att äta en mer växtbaserad kost.
Är det svårt att vara vegan i Sverige – när man ska äta på restaurang eller café?
– Det beror på i vilken stad du bor tänker jag. Det ploppar upp fler och fler riktigt bra ställen. I Stockholm kan jag varmt rekommendera mitt stammishak Mahalo som finns på Södermalm och i Vasastan. Den Fröjdas som ligger i Hammarby Sjöstad är en grym restaurang om du vill ha en mer fin middag.
Är det svårt att resa som vegan, både inrikes och utomlands?
– Jag har sällan upplevt att det är problem. Det finns mycket som faktiskt fungerar matmässigt. Idag har ju de flesta snabbmatskedjorna veganalternativ och thaimat går nästan alltid att få vegansk med tofu, nudlar och grönsaker, bara det att du ska be om att de tar bort ostronsås och fisksås från rätten. Att alltid ha frukt och nötter med sig är däremot att rekommendera om du behöver ett snabbt mellis på resan.
Vilket är ditt favoritrecept ur boken?
– Åh, jag har många. Men min saffransgula linssoppa med lime och chili är supergod. Precis som min kongolesiska okragryta med fufu och habanerosås.
– Sedan är det såklart kul att ha ett helt kapitel med husmanskost. Där har jag gjort om alla mina barndomsrätter till mina. Och plötsligt är det mat som både jag och min kropp uppskattar.



Hur tänker du kring hälsa?
– För mig handlar allt om en helhet. Sinne, kropp och själ. Det är hälsa för mig. Våra tankat styr oss massor, precis som att vi mår bra av rörelse och väl sammansatt kost med mycket fibrer och grönt.
– Min kropp mår absolut bäst på denna kost. Från att ha vuxit upp med konstant magont så fort jag åt och bli diagnosticerad med IBS. Till att nästan aldrig ha ont i magen och må riktigt bra. Det har den växtbaserade kosten hjälpt mig massor med. Jag och min kropp har aldrig varit ett fan av tung husmanskost och svårsmält kött.
Favoritmat annars?
– Jag älskar tofu, kikärtor, nudlar, chili och kryddor överlag. Smakrik mat med mycket färg är typiskt mig. Och grytor av alla dess slag är nog mina absoluta favoriter.
Ditt bästa matlagningstips?
– Att laga mat med kärlek och lekfullhet. Att sluta stirra sig blind på vad som är perfekt och våga gå på känsla. Våga testa dig fram och leka med smaker.
Bästa matminne?
– Ett av mina matminnen är då jag genom mina barns pappa upptäckte det kongolesiska köket. Där maten var generös, kryddstark och i mina ögon väldigt välkomnande och social. Visst finns det en hel del kött i deras kultur. Men massor av rätter som lätt kan göras veganska. Och mycket grönsaksgrytor som jag älskar.
Om du får oväntat besök, vad bjuder du på?
– Även här är gryta perfekt. Gärna med många tillbehör. Att ställa fram en god varm gryta på bordet, gärna med jordnötssmör och massa kryddor. Och sedan komplettera den med många små skålar med goda tillbehör gör snabbt att något enkelt blir väldigt festligt.
Har du någon paradrätt?
– Ingen specifik. Men som jag nämnt tidigare så är nog just grytor mitt signum om jag måste välja. Jag älskar att många kan äta och ta om hur mycket dem vill. Stora sallader med smakrik dressing är också min grej.



Favoritkrydda?
– Chili, habanero, spiskummin, vitlök och kanel om jag måste välja.
Har du någon förebild i köket?
– Nej, ingen på rak arm. Jag inspireras nog mer av känslan hos många olika människor och kulturer och samlar allt inom mig för att ge mitt uttryck till maten.
Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Bladspenat, då jag älskar att ha det i mina smoothiebowls på morgonen. Men även vitlök, rotfrukter och havredryck finns alltid hemma. Med en grund av lök och rotfrukter kan du ofta slänga ihop det mesta.



Finns det något du aldrig skulle äta?
– Animalier och mejerier då jag är för insatt i vilket lidande det bidrar till och vad det gör med min kropp och vår planet.
Vad äter du helst i tv-soffan?
– Popcorn är en favorit hos både mig och barnen. Men även en kopp rött te eller ört-te med en bit god mörk choklad.



Sanna Brådings nya bok ”Veganboken” finns redan nu att förbeställa. Läs mer och köp här.