Foraging - allt du behöver veta om att samla ätbara växter och bär
Foraging, alltså födosamlande, har blivit allt mer populärt på senare år - både bland namnkunniga kockar och eko-smarta amatörmatlagare. Men vad innebär det egentligen? Här är en guide med tips till dig som vill lära dig vad och hur man plockar vilda växter och bär på ett sätt som är skonsamt för naturen.
Foraging, en försvenskning av ordet är foragering, betyder födosamlande och innebär helt enkelt att man samlar in mat i skog och mark. Det är knappast något nytt – det var ju så våra förfäder levde – och vi är många som redan plockar både fläder, blåbär, lingon och svamp när tillfälle ges. Men med nya foraging-trenden går man alltså några steg längre, eller tillbaka, beroende på hur man ser det. Här samlar man in örter, blommor, blad, skott och rötter som vi glömt bort att man kan äta. Och sedan tillagar man dem som vilka andra råvaror som helst. New Nordic cuisine är bara ett exempel på hur stark mat-trenden är.
Foraging kan ses som ett led i både prepper-vågen och mångas strävan att äta nyttigare men framförallt är den ett tecken på en ökad medvetenhet om att vi måste använda oss av vad naturen har att erbjuda och på så sätt skydda vår natur i förlängningen. Närodlat får här sällskap av närplockat.
Allemansrätten
Allemansrätten innebär att den som rör sig i skog och mark är skyldig att ta hänsyn till sin omgivning. Till växt- och djurliv lika väl som till markägare och andra människor i närheten. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.
Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte heller fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd (Brottsbalken 12 kap 2 §).
Källa: Naturvårdsverket
För att själv ge sig in i födosamlandet är det vissa saker du absolut måste ha koll på. Här listar vi några saker som gör dig till en framgångsrik ”forager”.
Det här kan du plocka
Brännässlor, rönnbär, fläder, blåbär, lingon, löktrav, kantareller, harsyra, ramslök, kirskål och grannskott* är bara några exempel på allt grönt och gott du kan samla in till ditt hushåll. Det finns även rötter av olika slag att plocka med sig hem. Det finns helt enkelt hur mycket som helst runt husknuten som är ätbart – ut och plocka och njut!
Innan du plockar bör du ha detta i åtanke: Vi är alla en del av vårt ekosystem. Tänk på att aldrig plocka för mycket av något, det som växer måste räcka till alla – även till insekter och djur. Läs också på ordentligt om det du har för avsikt att samla in/plocka. Då lär du dig inte bara om näringsinnehåll och användningsområde utan får också förståelse för växtens roll i vårt ekosystem. Och, respektera människors privatliv, plocka alltså inte i närheten av hus där du riskerar att störa de som bor där.
*Kom ihåg att allemansrätten inte gäller granskott. Man måste först fråga den som äger träden om man får plocka skotten på granarna.
Det här kan du inte plocka
A och O för alla födosamlare är att man är 100% säker på att det man plockat är ätligt och att man har full koll på vad man plockat. Kunskap är mat i det här fallet. Okunskap kan vara direkt livsfarligt. En viktig tumregel som ”foragare” är att man provsmakar en liten munsbit av det man plockat innan man äter större mängder. På så sätt kan man förvissa sig om att man plockat rätt blomma/rot/blad/bär eller inte. De flesta fridlysta växter får man inte heller plocka med sig, oavsett hur delikata de än må vara. Ta reda på vad som gäller innan något följer med hem till ditt skafferi.
Här kan du plocka
Den svenska allemansrätten gör det enkelt för oss här hemma att samla in och plocka gott ur naturens skafferi. Det innebär att alla får ge sig ut i skog och mark och plocka av vad som finns. Men det innebär också ett stort ansvar. Plocka inte rent bland blåbär och kantareller, lämna kvar både svampar och bär så man inte länsar fyndstället. Slit inte upp växter med rötterna om det bara är bladen, blomman eller stjälken du tänker äta. Knipsa eller klipp av dem istället så tar du varligt av det naturen erbjuder. Är det rötter du vill åt tar du några men aldrig alla.
Och bor du i hus är det din egen tomt du ska skärskåda allra först. Här finns sannolikt mängder av ätbart gott att ta hand om. Läs på och se vad gräsmattan har att erbjuda.
OBS! Ramslök får du ej plocka i Blekinge då den är fridlyst där
Lästips: ”Äta vilda växter” av Lisen Sundberg, ”Lilla ätbara floran” av Emma V Larsson och Maria Trolle och ”Vildplockat” av Niki Sjölund och
Källa: Naturskyddsföreningen, BBCgoodfood, Ediblewildfood, Scandinaviastandard
Läs också: