Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Salladsguide: Så väljer du rätt sallad till olika typer av mat

Vad är egentligen skillnaden på olika typer av sallader, så som ruccola, mâche, mangold och isbergssallad? Och vilken mat passar de olika salladerna till? Här är Allt om Mat:s lilla salladsskola!

Finbladig röd mangold

Finbladig röd mangold har en mild, lite nötig smak. Det finns både röda och gula blad.

Passar till: Bladen passar bra i sallader med till exempel getost och en mild olivolja. Servera gärna till lammkött.

Lollo bionda

Lollo bionda är en ljusgrön variant av lollo rosso. Bladen är hela med krusig topp. Smaken är något söt.

Passar till: Salladen är krispig och passar bra till caesarsallad med grillad kyckling. Den är även god att servera som den är med en fruktig och syrlig bärdressing.

Finbladig lollo rosso

Finbladig lollo rosso som skördas tidigt får en mild och svag kålsmak. Bladen är gröngula i botten, längre upp övergår färgen till rödbrun.

Passar till: Salladen är mycket dekorativ och passar bra i sallader med till exempel stekt fläsk, löskokt ägg och dijondressing.

Mâchesallad

Mâchesallad är det franska namnet på den sallad som vi i Sverige kallar fältsallad eller vintersallad. De späda bladen sitter ihop i små buketter.

Passar till: Den dekorativa, milda salladen med lite nötig smak passar i de flesta salladsblandningar.

Rucola

Rucola kallas även för senapskål. Salladen har en något pepprig smak. Ju större bladen är desto pepprigare smak.

Passar till: Rucola kompletterar milda salladsblad och passar bra att mixa till en god dressing.

Isbergssallad

Isbergssallad är en underskattad sallad som är otroligt krispig och god om den behandlas rätt. Lägg salladen i isvatten ca 5 minuter innan den ska serveras så blir den extra krispig.

Passar till: Bryt till stora skålar och använd som serveringsskål till grillad kyckling, nudlar och thaidressing.

Finbladig mangold

Finbladig mangold kallas också bladbeta, romersk kål, spenatbeta eller romersk spenat. Mangold har en fyllig, nästan lite nötig smak med svag rödbetston och används på samma sätt som spenat.

Passar till: Finbladig mangold passar bra i sallader med fisk och skaldjur, gärna med en asiatisk dressing med sesamfrön, lime och risvinäger.