Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung/BMB

Salade lyonnaise - så lagar du den franska salladen steg för steg

Den här franska salladen är en tidlös favorit: de gröna bladen med liten beska kombineras med pocherat ägg och bacon. En vinägrett med mild smak av valnöt och några krispiga krutonger binder ihop det hela.

Gör så här – steg för steg-guide

Foto: Per Ranung

1. Krutonger: Sätt ugnen på 200°. Skär baguetten i tunna skivor och pensla dem med olja. Lägg bröd och bacon på en plåt och ugnsstek mitt i ugnen 8–10 min. Kontrollera att brödet inte bränns och att baconet är väl stekt.

Foto: Per Ranung

2. Koka upp vatten och ättika. Knäck äggen, ett i taget, i ett decilitermått eller liten skål. Sänk värmen på plattan, när vattnet sjuder och låt äggen, ett i taget, glida ner i vattnet. Sjud äggen ca 5 min. Ta upp äggen med hålslev och låt rinna av på ett hushållspapper. 

I ’originalet’ används ofta frasiga små briochekrutonger och vinägretten görs i stekpannan med baconfettet. I den här varianten har jag gjort krutongerna av surdegsbröd och dressingen mixas kall och utan baconfett. Baconet i salladen ger tillräckligt mycket smak.
Foto: Per Ranung

3. Skölj de olika salladssorterna. Låt rinna av ordentligt på en handduk eller använd salladsslunga. Ansa och skiva rädisorna. Skala och skär schalottenlöken i tunna ringar.

Foto: Per Ranung

 4. Dressing: Häll ner vinäger, senap och salt i en mixerbägare eller burk. Häll i valnötsolja och rapsolja så att de lägger sig överst. Starta mixerstaven i botten av bägaren. När dressingen ser krämig ut efter ca 10 sekunder är den klar.

Foto: Per Ranung

5. Lägg all sallad i en stor bunke med rädisor, schalottenlök och bacon. Häll på dressingen och vänd om så att allt blandas med dressingen. Fördela salladen på tallrikar. Toppa med pocherat ägg. Mal över lite svartpeppar. Servera med brödkrutonger.