Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kitreel / Shutterstock

Så vet du om olivoljan härsknat - expertens tips

Hur länge håller olivolja egentligen? Och hur vet man om olivoljan härsknat eller har blivit för gammal? Gunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat hjälper dig hålla koll på oljan.

Tycker du att oljan luktar kemiskt? Eller ser den grumlig ut efter att den stått några veckor i kylskåpet? Ta det lugnt, oljan blir inte dålig av kylan och lukten har sin naturliga förklaring.

Därför härsknar olivolja

Orsaken till att olivolja härsknar är att oljan oxiderar när den utsätts för syre, ljus och värme - och ju mer av dessa tre oljan exponeras för, desto snabbare härsknar den. Därför ska man enligt matexperten Gunilla von Heland förvara flaskan på en mörk och sval plats, till exempel i skafferiet.

Olivolja - hållbarhet

Datumet på olivoljans etikett är ett bäst-före-datum och inte ett utgångsdatum utan en garanti för livsmedelskvalitet, och handlar inte om säkerhet. En öppnad flaska håller minst 3-4 månader.

När olivolja luktar målarfärg är det dags att slänga den

Hur vet man då när oljan börjat härskna.

– Smaka och dofta på oljan, den ska dofta friskt av oliv och den bitterhet som känns i slutet av en olivolja är ett tecken på bra kvalitet. Har oljan fått en dov kemisk doft som påminner om målarfärg har den börjat oxidera. Processen är successiv och när smaken inte längre är god ska den kasseras, säger Gunilla von Heland.

Olivolja som ska slängas hälls i pappers- eller plastförpackning och slängs i brännbart.

Så länge håller en öppnad flaska olivolja

En oöppnad flaska håller länge, i synnerhet om den är förpackad under vakuum, helt utan syre. Då kan den med rätt förvaring hålla upp till 3 år.

Vid servering kan du hälla upp olivoljan i en fin kanna - men förvara den i mörk flaska på en mörk och sval plats. Foto: Natasha Breen / Shutterstock

Så förvarar du olivolja

Gunilla von Heland lyfter tre saker som är avgörande när man förvarar sin olivolja.

– Oljan behöver skyddas från ljus, luft och värme för att inte härskna och smaka illa. 

Och att det är viktigt att skydda oljan mot ljus syns redan på flaskorna vi köper - de är producerade i mörkt glas eller metall för att minska ljusintrånget.

Att ha olivoljan placerad bredvid spisen är alltså inte att rekommendera, för hållbarhetens skull. Och om du förvarar olivoljan i kylskåp kan den stelna och bli lite grumlig. Det spelar ingen roll men ta fram den en stund innan den ska användas.

Håller en dyr olja längre än en billig?

– Det är inte säkert, allt handlar om hur och när den är buteljerad efter pressning samt hur den förvarats, säger Gunilla von Heland och fortsätter:

– Ibland har högkvalitativa dyrare oljor något kortare bäst-före-datum för att säkra den höga kvaliteten. Men dessa oljor håller ofta betydligt längre än bäst-före-datum, då får man helt enkelt låt smaken får avgöra hur länge den är god. 

Olivolja som medicin

På 1970-talet kom olivoljan till Sverige på allvar. Innan dess kunde man köpa den på apotek, den såldes i små bruna flaskor och användes som laxermedel. Olivolja har använts som medicin i Sverige sedan 1400-talet. I början av 1970-talet sålde Fernando di Luca, italienaren bakom företaget Zeta, in den första extra vergineoljan till livsmedelskedjorna. Han hade flyttat till Sverige i början av 1960-talet och saknaden efter stöttepelaren i den italienska matlagningen var stor.

Faktaruta av Anna K Sjögren

Läs också: