Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Johan Jureskogs bästa tips – och misstagen som många gör
2 AV 2

Så väljer du rätt örter när du ska grilla fisk och skaldjur

Vilka färska örter passar bäst när du ska smaksätta grillade skaldjur och fisk? När ska man använda dill, rosmarin, basilika, mynta och persilja? Svar hittar du i örtskolan till fisk och skaldjur!

Allt om Mat:s receptmakare och stylist Petra Lindstrand har gjort en örtskola med tips och bjuder också på tre läckra recept. 

Lilla örtskolan till fisk och skaldjur

Vänstra raden uppifrån: Dill, persilja, rosmarin och oregano. Högra raden uppifrån: Mynta, timjan, basilika och gräslökVänstra raden uppifrån: Dill, persilja, rosmarin och oregano. Högra raden uppifrån: Mynta, timjan, basilika och gräslökVänstra raden uppifrån: Dill, persilja, rosmarin och oregano. Högra raden uppifrån: Mynta, timjan, basilika och gräslök
Vänstra raden uppifrån: Dill, persilja, rosmarin och oregano. Högra raden uppifrån: Mynta, timjan, basilika och gräslök Foto: Helén Pe

Mynta

Mynta har ett stort användningsområde, så även till fiskrätter. Använd mynta i yoghurtsåser eller en tsatsiki till ugnsbakad eller grillad lax. Servera den nygrillade fisken med en god ärt-, citron- och myntaröra till eller med en god salsa med mynta. Vill du inte grilla är det jättegott att även baka fisken i ugn, kanske med marockanska kryddor och servera en myntayoghurt till.

Timjan

Det finns både timjan, citrontimjan, kryddtimjan och backtimjan som är en kraftigare sort. Kryddtimjan och citrontimjan är gott till fisk och skaldjur. Färsk, hackad timjan i en gräddig sås är gott till fisk. Det går utmärkt att strö lite timjan över fisk före grillning. Eller gör en marinad med färska örter, olja, citron och vitlök och marinera fisken inför grillningen.

Basilika

Basilika passar bra till fisk och skaldjur. Den är god i marinader och såser. Tillsätt basilikan allra sist i matlagningen, annars förlorar den smaken. Gör en grön basilika- och limesås till lax, eller en kall sås med crème fraiche, basilika och vitlök. Blanda en pesto med massor av basilika och bred den över fisk och tillaga i ugn.

Gräslök

Strimla gräslök och strö över sallad eller rör ner i kalla såser och servera till fisk och skaldjur. Den är ett självklart tillbehör till matjessill. Blanda hackad gräslök med smör och färskpotatis, gott till stekt eller grillad abborre. Vill du tillaga fisk i ugn kan du röra ihop hackad gräslök med färskost, bred den över lax och tillaga i ugn. Ett annat tillbehör med gräslök är varm rom- och gräslökssås till ugnsbakad röding.

Dill

Dill förknippas mycket med sommaren, men inte lika mycket med grillning. Då den är späd behöver man skydda den lite från hård grillning. Lägg därför gärna fisken i ett foliepaket med dill, citron, lök och smör och grilla den tills den är klar. Alternativt kan du lägga fisken på grillen och servera den med ett dillsmör som sakta får smälta ner efter grillningen.

TIPS: Odla örter nära köket så blir de enklare att skörda och ta vara på dem

Persilja

Finns både krus- och bladpersilja. Vanligen används bladen, men även stjälkarna går bra att finstrimla och använda. Persilja passar till kokt torsk med ägg- och persiljesås. Smörstek torsk är gott att servera med persilje- och smörslungad färskpotatis. Yoghurtsås med persilja är gott till stekt eller grillad fisk. Eller servera en het kryddad grillad lax med en tabbouleh med massor av finhackad persilja till.

Rosmarin

Rosmarin används främst till grillad fet fisk och skaldjur. Det är gott att blanda ner den i marinader eller att smaksätta oljor med. Lägg rosmarin på glöden när du grillar, så får du en härlig arom. Prova att göra lax i ugn med rotfrukter, citron, parmesan och repa över rosmarin. Du kan också blanda ner lite rosmarin i en gräddig sås för lite medelhavssmak. Servera till stekt eller grillad fisk.

Oregano

Oregano är god i tomatsåser som serveras till grillade fisk- och skaldjursrätter. Strö oregano över lax eller torsk för en somrig och grekisk touch eller varför inte göra en god medelhavsinspirerad fiskgryta med tomat, oregano, vin och oliver? Rör ihop en örtig chimichurri med oregano och andra örter till ex grillad torsk.

Petra Lindstrands recept med grillade skaldjur, fisk och färska örter:

Matcha örtkryddat grillat med rätt dryck

TILL GRILLAD LAX: Longview Nebbiolo Rosato 2021 (93429), Australien, 149 kr. Rosévin med friskt, rödbärig frukt, lätt stråk av rosor och med fint driv i smaken.

TILL GRILLAD HÄLLEFLUNDRA: Château Coucheroy 2018 (4136), Frankrike, 159 kr. Vitt, fylligt och nyansrikt bordeauxvin. Mogen frukt, lätt rostad fatkaraktär och lite citrus i smaken.

TILL VITLÖKSGRILLADE SKALDJUR: Pazo Cilleiro Albariño Crianza Sobre Lías 2021 (22382), Spanien, 145 kr. Vitt vin med nyansrik och fokuserad smak. Toner av syrliga aprikoser och citrus och en ung fräschör.

ALKOHOLFRITT: Leitz Eins Zwei Zero Rosé (19024), Tyskland, 69 kr. Alkoholfritt rosévin med frisk framtoning, inslag av röda bär och en lätt örtighet.

Läs också: