Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: This content is subject to copyright.

Så väljer du dryck till midsommar – tips på godaste kombinationerna

Vilken dryck är godast i midsommar? Vi guidar dig till de vanligaste smakerna och lär dig hur du ska tänka för att hitta den godaste drycken till dina favoriter på midsommarbuffén.

Fördrinken

 Ett gott bubbel slår aldrig fel!

Om du inte serverar några mycket smakrika och speciella tilltugg till fördrinken är det andra faktorer än maten som styr ditt val av fördrink. Väder, känsla, tid, sällskap och personlig smak till exempel. Ibland kan det vara skönt att bara öppna en flaska gott bubbel och servera, det är ju liksom aldrig fel!

I andra sammanhang kanske stämningen behöver lättas upp något och då kan en drink som samtidigt blir en snackis vara det som krävs för att skapa rätt känsla. Midsommar och jordgubbar är bästa vänner och kanske är det en klassisk jordgubbsdrink som passar bäst för din tillställning.

Dryck till sillen - snaps, vin och öl

 En fint balanserad riesling

Sill och nubbe är en klassisk kombination och det finns många goda ölsorter som passar utmärkt till sillens sötsyrliga smaker. Här tipsar Steffo Törnquist på sina bästa snapskombinationer.

Men, om du hellre vill dricka vin till sillen så går det också bra även om en då måste tänka till lite extra. Anledningen är att sockersötma, vinägersyrlighet och den råa fiskens umami-smak tillsammans skapar ett speciellt klimat i munnen. Men, med ett vin som har en liten restsötma – som möter upp sötman i sillen – en fin syra – som balanserar syran i sillen – smakar det riktigt gott. Ett sådant vin kan till exempel vara ett halvtorrt riesling.

Dryck till laxen

 En sommarfavorit!

Till den rökta och gravade laxen funkar samma vin som till sillen jättebra. Om laxen är tillagad finns ett bredare spektrum av viner att välja mellan. Lax är en fet fisk och det blir ofta jättegott om den fetman möts upp av ett vin som även det har lite fetma. Kanske ett klassiskt sydburgundiskt pouilly fuisse eller, varför inte, ett verdicchio från det mindre kända distriktet Marche i Italien.

Läs även: Vin och ägg är inte alls fiender – så gör du ägget till vinets vän

Dryck till tillbehören

Här har vi de egentliga huvudrollsinnehavarna på midsommarbuffén. Det är tillbehören som sätter smakerna så glöm inte att tänka på dessa när du väljer vin. Pickles, citron och starka såser kan behöva en extra tanke.

Dryck till sparrisen

 Ett gott sauvignon blanc i fin flaska

Midsommar är primörernas högtid och sparris har en viktig plats på många midsommarbufféer. Vissa menar att sparrisens gröna smaker är svår att kombinera med vin men, om den serveras med en fet sås, som till exempel, en hollandaise, och ett gott vin på druvsorten sauvignon blanc är smakupplevelsen himmelsk.

Dryck till pajen

 Ett berliner weisse från Belgien som passar till mycket

En paj kan smaka precis hur som helst så här går tanken till huvudråvaran och den smak som styr. Det många pajer har gemensamt är äggstanning och någon form av pajskal. Ett gott vitt vin eller ett ljust öl brukar funka till de flesta pajer.

Läs även: Sju vegetariska alternativ till sillen

Dryck till jordgubbstårtan

Ibland är det godast med vatten till tårtanIbland är det godast med vatten till tårtanIbland är det godast med vatten till tårtan
Ibland är det godast med vatten till tårtan

Vad dricker man till den mest klassiska av svenska sommardesserter? Kanske är det godast med ett gott glass bubbelvatten eller så kan du servera ett sött bubbligt vitt vin såsom ett Moscato d'Asti till exempel. Bubblorna balanserar fettet och krämigheten i grädden på tårtan och liksom renar munnen mellan varje tugga.

Läs även: Jordgubbstårta med italiensk maräng

Följ med på vinresa till Leth i Österrike!

Vi har skräddarsytt en riktig drömresa till Gyllene Glaset-vinnaren Leth i distriktet Wagram och besök i vackra Wien. Följ med oss dit den 13–16 september!

LÄS MER OM RESAN HÄR.