Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter.

Så väljer du ditt vin

Vänners tips, pris och storlek. Där har du några faktorer som styr ditt vinval.
Testar du alltid
nyheter på Systembolaget? Då är du ganska ovanlig. Det vanligaste sättet att välja vin är att lyssna på rekommendationer av vänner och bekanta, det andra vanligaste är att läsa vintips och recensioner. Nyhetsfaktorn kommer först på femte plats.

Det här visar en undersökning som dryckesföretaget Bidendum låtit göra. I undersökningen bad de 1000 svenskar svara på frågor om sina vinvanor och svaren är ganska avslöjande.
Till exempel kan
man konstatera att storlek, pris och tålighet gör att vi väljer lådvinet framför flaskorna. Hela 54 procent av allt vin som säljs på Systemet säljs i lådvinsförpackning.

Men trots vår kärlek till boxen så är den för många inte helt rumsren. En fjärdedel av alla som svarade på undersökningen serverade vinet karafferat eftersom de inte gillar utseendet och ryktet som omgärdar boxen. Det är bara en av 10 som valde att servera vinet ur boxen direkt på bordet.

Undersökningen visar dessutom att vi skulle köpa ännu mer vin om boxarna var smidigare att förvara i kylskåpet, om de var snyggare och dessutom lättare att hälla ur.