Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var noga med att kontrollera datummärkningen på kylvarorVar noga med att kontrollera datummärkningen på kylvarorVar noga med att kontrollera datummärkningen på kylvaror
Var noga med att kontrollera datummärkningen på kylvaror

Undvik magsjuka under rötmånaden – Livsmedelsverket tipsar

I veckan börjar rötmånaden - en månad då bakterier och mögel frodas i maten. Men det finns enkla knep! Allt om Mat har träffat Marianne Boysen på Livsmedelsverket för de allra bästa tipsen för att hålla magsjukan borta!

Så undviker du magsjuka under rötmånaden

Enligt bondepraktikan börjar rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan, den 22, 23 eller 24 juli. Förr var det svårt att hålla maten kall i den fuktiga sensommarvärmen, bakterier och mögel frodades och många blev magsjuka. Nu finns kylskåpen men det är ändå viktigt att hålla maten kall just den här tiden på året.

- Det ska vara en obruten kylkedja, från affären till hemmet. Ett tips är att ha med sig en kylväska när man handlar, och på så sätt ser till att maten håller sig kall på hemvägen, säger Marianne Boysen, enhetschef för mikrobiologiska enheten på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Rötmånad – så håller du maten fräsch i värmen

Sänk temperaturen i kylen

När det är riktigt varmt kan det vara en god idé att sänka temperaturen i kylskåpet, så att det på det kallaste stället är +5 grader. Det är också viktigt att hålla god hygien när man hanterar och lagar mat. Tvätta händerna noggrannt före och efter matlagning och använd olika skärbrädor och knivar för grönsaker och kött.

När man grillar ska man försöka se till att det mesta av köttet är genomstekt. Om det blir över av den marinad som köttet legat i, ska den inte användas som sås om den inte värms upp först. De flesta bakterier dör vid ungefär 70 grader.

- Det här är råd som man ska ha med sig året om, men det blir en extra påminnelse under rötmånaden. Vi beter oss annorlunda under sommaren, vi har picknick, grillar och äter frukost länge. Ett råd är att inte plocka fram mer mat än man tror ska gå åt, säger Marianne Boysen.

Du behöver inte undvika någon specifik mat

Men hon tycker inte att det finns någon mat som man behöver undvika bara för att det är rötmånad.

- Det viktigaste är att vara uppmärksam på datummärkningen när man köper varan. Till exempel Arla förkortar bäst före-datumet med 1-2 dagar på vissa produkter under sommaren. Maten håller inte lika länge, och har du otur kan du bli matförgiftad.

Rötmånad – 7 viktiga tips:

Kontrollera datummärkningen på kylvaror

Ha med en kylväska när du handlar

Sänk temperaturen i kylskåpet till +5

Packa ned kylklampar i picknickkorgen

Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Finns det inte tillgång till vatten så kan våtservetter användas

Använd olika skärbrädor för grönsaker och kött

Ta inte fram mer mat än du tror går åt. Kyl ned överbliven mat snabbt

Källa: Livsmedelsverket