Så tar du kontrollen över matvanorna
Ge dig själv en nystart i höst med nio enkla hälsoknep.
Förr i tiden åt vi mat som vi odlat eller jagat själva utan att krångla till det. I dag finns ett enormt utbud i affärerna, och det medför också att det finns många produkter som innehåller sådant vi egentligen inte behöver. Här är några enkla knep som hjälper dig att göra renare och bättre val.
1. Byt ut lite i taget
Börja smått med att rensa i skåpen. Ta bort processade varor som läsk, och byt ut vit pasta och bröd mot fullkornsvarianter.
2. Kolla favoriterna
Det som utgör största delen av din kosthållning är den del där förändringen blir som effektivast. Varifrån kommer dina favoriter - är köttet från gräsätande kor och är grönsakerna ekologiskt odlade?
3. Handla längs väggarna
De mesta av den okonstlade maten, som grönt, mejerivaror och kött är placerad längs ytterkanterna i matvaruaffären. Ju längre in mot mitten du kommer, desto mer färdiglagad och hårt processad mat hittar du.
4. Lär dig läsa av
Det enklaste sättet att avgöra hur naturligt ett livsmedel är är att läsa på etiketten. Ett salladshuvud till exempel ingen etikett alls eftersom det bara innehåller ren sallad, medan en påse chips kan ha väldigt många ingredienser. Att helt välja bort processad mat kan vara svårt, men man kan se till att välja varor med så få ingredienser som möjligt.
5. Prisvärt?
Nog för att priset är viktigt, men om man vill äta renare mat kan man tjäna på att väga in andra saker. Processad, färdiglagad mat är ofta billigare. Testa istället att jämföra till exempel miljöpåverkan eller innehållet av fibrer, vitaminer och mineraler mot fett, saltinnehåll och kemiska tillsatser. Kanske mättar den dyrare maten mer och bättre, och då kan det vara värt några extra kronor.
6. Laga hemma
Hemlagat blir oftast både nyttigare och billigare. Och det behöver inte vara så avancerat eller tidskrävande - satsa på några enkla rätter och ta vara på resterna.
7. Vänj smaklökarna
Om du vant dig vid att äta salt och fet mat kan det vara svårt att sluta. Prova att vänja dig succesivt. Om du itill exempel nte omedelbart gillar smaken av fullkornsris, blanda upp det med vanligt till en början.
8. Tillåt dig själv att fuska
För att en omställning av kosten ska hålla i längden gäller det att man inte går ut för hårt och sedan tröttnar, vilket är vanligt vid de flesta dieter. Satsa på att äta ren och naturlig mat 80% av tiden. Då har du en buffert på 20% för till exempel middagsbjudningar och resor och kan hålla dieten lättare.
9. Upptäck matglädjen!
Du behöver inte välja mellan att äta hälsosamt och att äta gott, för det går att få båda. Stanna upp och ta kontrollen - tänk på vad du handlar, hur du lagar maten och hur du äter den, och lär dig njuta mer av maten.
Källa: www.prevention.com