Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förvälla kantareller – så tar du hand om din svamp

Genom att förvälla dina kantareller (och annan svamp) kan du spara skörden för att ta fram och använda under hela året. Detta kan göras på två sätt: Kokning och infrysning eller torkning. Vi visar dig hur!

Förvälla kantareller med kokning och infrysning

Kantareller som ska frysas in måste först värmebehandlas för att inte bli förstörd av enzymer.

Förkoka svampen i sin egen vätska tillsammans med 1/2 tsk salt per liter svamp.

Låt koka cirka 10-15 minuter under lock. Tillsätt lite vatten om svampen är torr.

Frys sedan svampen.

Torkning

Färsk svamp krymper mellan en tredjedel och en sjundedel när den torkas.

Skär svampen i bitar och låt den ligga i 40-50 graders varm ugn med luckan lite öppen, i ett torkskåp eller i en svamptork. Torkad svamp kan mixas och användas i stället för buljongtärning.

Torkad svamp kan förvaras i flera år om man lägger dem i lufttäta glasburkar och förvarar dem mörkt.

När den sedan ska användas ska den först blötläggas 15-30 minuter. Slå sedan bort blötläggningen.

Sylta kantareller

Ett tredje alternativ är faktiskt att sylta kantareller. Då håller svampen upp till tre månader om den förvaras svalt. Så här gör du!

Lämpliga matsvampar

Foto: Ulrika Pousette

Kantareller och trumpetsvampar

Kantarell (Cantharellus cibarius)

Blek kantarell (Cantharellus pallens)

Trattkantarell (Cantharellus tubaeformis)

Rödgul trumpetsvamp (Cantharellus (Craterellus) lutescens)

Svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides)

Taggsvampar

Blek taggsvamp (Hydnum repandum)

Rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens)

Tickor 

Fårticka (Albatrellus ovinus)

Soppar

Smörsopp (Suillus luteus)

Sandsopp (Suillus variegatus)

Grynsopp (Suillus granulatus)

Brunsopp (Xerocomus (Boletus) badius)

Sammetsopp (Xerocomus (Boletus) subtomentosus)

Stensopp eller Karljohan (Boletus edulis)

Rödbrun stensopp (Boletus pinophilus)

Strävsoppar såsom Aspsopp, Tegelröd björksopp m.fl. (Leccinum spp)

Vaxskivlingar

Frostvaxskivling (Hygrophorus hypothejus)

Scharlakansröd vaxskivling (Hygrocybe (Hygrophorus) punicea)

Sotvaxskivling (Sotbrun vaxskivling) (Hygrophorus camarophyllus)

Ängsvaxskivling (Camarophyllus (Hygrocybe) pratensis)

Musseroner

Blåmusseron (Lepista nuda)

Höstmusseron (Lepista personata)

Streckmusseron (Tricholoma portentosum)

Vårmusseron (Calocybe gambosa)

Fjällskivlingar 

Stolt fjällskivling (Macrolepiota procera)

Champinjoner

Odlade former av Trädgårdschampinjon (Agaricus bisporus, syn. brunnescens)

Ängschampinjon (Agaricus campestris)

Tofsskivlingar 

Odlad Föränderlig tofsskivling (Kuehneromyces mutabilis)

Rimskivling (rynkad tofsskivling) (Rozites caperatus)

Kremlor

Tegelkremla (Russula decolorans)

Gulkremla (Russula claroflava)

Vinkremla (Russula obscura)

Kantkremla (Russula vesca)

Sillkremla (Russula xerampelina)

Mandelkremla (Russula integra)

Riskor

Blodriska (Lactarius deterrimus)

Tallblodriska (Lactarius deliciosus)

Mandelriska (Lactarius volemus)

Murklor

Toppmurklor (Morchella-arter)

Övriga 

Ostronmussling, Ostronskivling (Pleurotus ostreatus)

Shiitake (Ekmussling) (Lentinus edodes)

Osäker när du plockar svamp?

När man ska plockar svamp är det viktigt att man verkligen känner igen vilka man kan äta. Därför är det bra om man börjar med gul kantarell och trattkantarell om man är osäker då de är svåra att förväxla med giftiga svampar.

Källa: Livsmedelsverket, Jens Linder & Pelle Holmbergs bok "Svamplycka" (Bonnier fakta)

Goda recept med svamp: