Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ShutterstockFoto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Så smälter du choklad på bästa sätt

Att smälta choklad kan vara knepigare än du tror. Många är vi som misslyckats med vad som borde vara en enkel uppgift. Hur gör man egentligen om man vill smälta choklad på bästa sätt? Mitt kök guidar dig rätt och visar dig hur!

Choklad är känsligt för värme

Temperatur är A och O när det gäller choklad.  Om den utsätts för höga temperaturer kommer den att förstöras och inte gå att rädda. Det är därför viktigt att du smälter choklad på en låg temperatur samt rör om under tiden. Det finns flera sätt att smälta choklad på men mikro och vattenbad är de vanligaste metoderna.

Smälta choklad i mikron

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål eller djup tallrik. Värm cirka 30 sekunder och rör sedan om. På så sätt minskar risken att chokladen bränns. Upprepa proceduren tills den får en fin och smidig konsistens. Använd inte full effekt utan välj ett mellanläge. Och smält inte för mycket choklad åt gången, då blir resultatet ojämnt.

Så smälter du choklad i vattenbad

Värm upp vatten i en kastrull, några centimeter från botten räcker. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål eller allra helst en vattenbadinsats. Lägg skålen eller insatsen över kastrullen. Vattnet ska sjuda men inte koka. Rör om i chokladen medan den smälter. Se till att ingen ånga nuddar chokladen. Den här metoden är mångas favorit och ger ett riktigt bra resultat.

Smälta choklad direkt i kastrull

Du kan också prova att smälta chokladen direkt i kastrull på låg värme. Men det är inget vi rekommenderar. Det är svårt att kontrollera värmen och chokladen bränns lätt. Välj då hellre mikro eller allra helst vattenbad.

Hur gör man då med vit choklad?

Vit choklad går att smälta på samma sätt som mjölkchoklad och mörk choklad. Men vit choklad är ännu mer känslig för värme, så tänk på att hålla en ännu lägre temperatur när du smälter den.

Chokladen blir grynig - vad gör jag för fel?

Troligtvis har chokladen utsatts för hög värme under för lång tid, då blir den grynig. Det är vanligt att detta händer när du försöker smälta choklad i mikron. Det kan också vara ånga från vattenbadet som ställer till det. Vattenånga kan också göra chokladen grå och tråkig i färgen.

Artikel från Mitt kök