Så smakar LUX
Luxigt värre, var det på Sveriges bästa krog. Alltommat.se har testat prisade LUX i Stockholm.
– Gå och käka på Sveriges bästa restaurang och det är en order! sa chefen.
Det är bara att lyda.
Så jag hamnade på
restaurang Lux i Stockholm, precis utnämnd till Sveriges bästa restaurang 2008 av den svenska restaurangbibeln White Guide.
White Guide listar varje år de bästa krogarna i flera klasser. Lux fick den förnämsta utmärkelsen – ”bäst utifrån totalupplevelsen”.
Lux tog också hem segern i klassen årets serviceupplevelse.
Ok, låt oss se.
Smakar – alls icke illa
Servitrisen Carolina Campos serverar först ”korianderkryddad stekt havskräfta från Smögen med bakelse på Valö-selleri, i varm majonnäs och pilsner.”
Så heter rätten och den smakar – förstås – alls icke illa.
Därefter varmrätten: stekt ankbröst, ingefära, svarta rötter och senapsfrön. Kunde inte tillreda den bättre själv.
Desserten får bli glasrabarberkompott i mandelnougatine.
Perfekt.
Betyg på LUX
5:a:Maten: Närproducerade, fräscha råvaror.
Menyns begriplighet: Vanlig svenska, med råvarornas ursprung angivna.
Personal och service: Mycket trevlig och lagom diskret.
4:a:Utsikten: Vacker utsikt över Mälaren.
3:a:Miljön: Lux håller till i gamla Electrolux avlagda lokaler på Lilla Essingen
i Stockholm.