Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Reportern Ingvar Hedlund smakar av restaurang LUX.
Reportern Ingvar Hedlund smakar av restaurang LUX.
Reportern Ingvar Hedlund smakar av restaurang LUX.
Reportern Ingvar Hedlund smakar av restaurang LUX. Foto: Martina Huber

Så smakar LUX

Luxigt värre, var det på Sveriges bästa krog. Alltommat.se har testat prisade LUX i Stockholm.

– Gå och käka på Sveriges bästa restaurang och det är en order! sa chefen.

Det är bara att lyda.

Så jag hamnade på 

restaurang Lux i Stockholm, precis utnämnd till Sveriges bästa restaurang 2008 av den svenska restaurangbibeln White Guide.

White Guide listar varje år de bästa krogarna i flera klasser. Lux fick den förnämsta utmärkelsen – ”bäst utifrån totalupplevelsen”.

Lux tog också hem segern i klassen årets serviceupplevelse.

Ok, låt oss se.

Smakar – alls icke illa

Servitrisen Carolina Campos serverar först ”korianderkryddad stekt havskräfta från Smögen med bakelse på Valö-selleri, i varm majonnäs och pilsner.”

Så heter rätten och den smakar – förstås – alls icke illa.

Därefter varmrätten: stekt ankbröst, ingefära, svarta rötter och senapsfrön. Kunde inte tillreda den bättre själv.

Desserten får bli glasrabarberkompott i mandelnougatine.

Perfekt.

Betyg på LUX

5:a:Maten: Närproducerade, fräscha råvaror.

Menyns begriplighet: Vanlig svenska, med råvarornas ursprung angivna.

Personal och service: Mycket trevlig och lagom diskret.

4:a:Utsikten: Vacker utsikt över Mälaren.

3:a:Miljön: Lux håller till i gamla Electrolux avlagda lokaler på Lilla Essingen 

i Stockholm.