Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe stock

Så ska du förvara maten i kylskåpet på rätt sätt

Har du koll på hur du ska förvara alla matvaror och livsmedel i kylskåpet på bästa sätt för att de ska hålla sig fräscha länge? Här är några viktiga saker att tänka på när du organiserar ditt kylskåp. 

Att ställa in maten rätt i kylskåpet är viktigt för att maten ska hålla länge och inte bli dålig. Här är några vanliga frågor och svar om hur du ska ställa in mat, dryck och grönt i kylskåpet på bästa sätt.

Vilken temperatur ska det vara i kylskåpet?

Runt +4-5 °C är en bra temperatur i kylskåpet, och i frysen är det bra om det är runt -18 °C.

Vad ska förvaras högt upp i kylskåpet?

Det är varmare högre upp i kylskåpet om du har ett kylskåp utan ventilerad kylning, och kallare längre ner. Du kan förvara smör, ost, ägg och vissa grönsaker och frukter högre upp i kylskåpet.

Vad ska förvaras längst ner i kylskåpet?

Kött, fisk, kallskuret och pålägg ska generellt förvaras så kallt som möjligt, och alltså längst ner i kylskåpet.

Foto: Adobe stock

Var i kylskåpet ska frukt och grönsaker förvaras?

Frukt och grönt ska generellt förvaras kallt och gärna i kylskåp. Men exempelvis banan, avokado och tomater trivs bättre i rumstemperatur. Kolla hur just de specifika frukterna och grönsakerna du har i kylskåpet ska förvaras för bäst hållbarhet.

Var i kylskåpet ska mjölkvaror stå?

Många är vi nog som förvarar mjölk i kylskåpsdörren, men det är inte den bästa placeringen för mjölkvaror. Dörren är varm då den öppnas hela tiden och utsätts för rumstemperatur ofta. Förvara mjölken långt ner i kylskåpet för bästa förvaring.

Ska potatis förvaras i kylskåpet?

Nej. Potatis ska förvaras svalt och mörkt, men inte i kylskåp då potatisen kan bli grynig och söt, då stärkelsen förvandlas till socker. Kanske kan du förvara den i papperspåse på balkong/altan om temperaturen är runt 5-10 grader. Annars trivs potatis i källare. Om du ska laga potatisen direkt när du handlat kan du låta den ligga på köksbänken den korta tiden innan du börjar tillaga den.

Källa: Livsmedelsverket, Mitt Kök.