Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Drevstam

Så öppnar du ostron + recept och tips på hur du serverar ostron

Ostron tillhör livets lyx! Och vi är många som vill njuta av ostron och champagne - inte minst på nyårsafton. Här hittar du goda recept, samt tips på hur du öppnar både platta och kupade ostron.

Det finns i huvudsak två sorters ostron, de runda, lite platta edulis, oftast kallade belon, och de långsmala mer skålformade crassostrea, som kallas gigas eller får namn av platsen de kommer från, till exempel fine de claires. Belonostron finns på svenska västkusten, och det gör även gigas från och till. 

Det enklaste är att börja ostronöppnandet, oavsett ostrontyp, med en kort kraftig ostronkniv eller morakniv. När väl den första öppningen finns byter man till en smalare kniv som löper lätt utmed övre inre skalhalvan. Det är då man skär av själva muskeln som håller ihop skalet, och det är lättare med en smal, lite längre kniv. 

Här visar vi några sätt att öppna ostron på. Belonostron öppnas lättast i ”bakänden” och gigasostronen i ”framänden”.

Öppna platta ostron

Förvara ostron i kylen. och öppna dem inte förrän precis före servering. Belon är lite svårare att öppna. Det har en frisk men lite kärv beska i smaken, vilket gör det till ett ostron för konnässörer.

1. Håll ostronet med den platta sidan uppåt och med spetsen (bakänden) mot dig. Håll ett stadigt tag om ostronet med en handduk eller handske. Sätt in kniven mellan skalhalvorna 1–2 cm från spetsen och tryck stadigt för en första öppning.

Foto: Per Ranung

2. Byt eventuellt till en smalare och längre kniv och låt den följa insidan av det övre skalet. Då skärs muskeln av och ostronet öppnas.

Foto: Per Ranung

3. Skär loss själva ostronet så det ligger helt i den undre skalhalvan. Behåll den klara vätskan eller häll av och spara den om den behövs till något recept. Peta bort eventuella skalrester.

Foto: Per Ranung

Öppna kupade ostron

Gigasostronen är mycket lättare att överlista och låter sig öppnas ganska enkelt. Det är ett bra nybörjarostron med behaglig sälta och mjuk arom. Som en hälsning från ett stilla och vänligt hav.

1. Håll ostronet med den kupade halvan ner och spetsen från dig. Håll ett stadigt tag om ostronet med en handduk eller handske. Stick in kniven mellan skalhalvorna i ostronets rundade ände.

Foto: Per Ranung

2. Byt eventuellt till en smalare och längre kniv och låt den följa insidan av det övre skalet. Då skärs muskeln av och ostronet öppnas. Låt ostronet ligga kvar i den undre halvan och rensa bort skräp och skalrester.

Foto: Per Ranung

Servering

Lägg de öppnade ostronen på fat med is. Servera dem med till exempel citron, sherryvinäger, svartpeppar och schalottenlök.

Foto: Per Ranung

Så kan du också servera ostron: