Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foto: Shutterstock

Så odlar du egen ingefära hemma - steg för steg

Ingefära är både gott och nyttigt. Och enkelt att odla själv, även här hemma i Sverige. Här får du en steg för steg-guide till hur du odlar din egen ingefära.

1. Plantera en ingefärsrot

När du ska plantera ingefära är det roten, även kallad rhizome, som du planterar.

Ingefära behöver stort utrymme då dess rötter växer på bredden (som en gran). Välj därför en vid och lite grundare kruka när du satsar på ingefärsodling. Det är också viktigt att krukan har bra dränering så att jorden inte blir för fuktig. Tänk potatis, eller jordärtskockor, fast ingefära är en tropisk växt som behöver mer sol och värme än våra tuffa rötter som klarar sig bättre i vårt klimat.

2. Så väljer du rot när du ska odla ingefära

Det är lätt att odla ingefära men för att lyckas måste starten vara bra. Välj därför rötter du ska plantera med omsorg. Försök hitta så färsk ingefära som möjligt. Hittar du bitar som har "gröna ögon", små gröna utskott har du hittat rätt. Det gröna utskotten ser lite ut som horn. Välj ekologisk ingefära.

3. Blötläggning

När du hittat rätt rot är det dags för blötläggning. Lägg den i vatten över natten så är den sedan redo att stickas ner i jorden. Här är det viktigt att roten ligger i ljummet vatten och att du tar upp den efter nattens blötläggning.

4. Rätt jord till ingefära

När du hittat en vid kruka och roten fått bada över natten är det dags för plantering. Välj en näringsrik jord som du fyller krukan med. Ingefära behöver mycket näring från bra jord som bevarar fukt men som också dränerar bra. Roten får egna rötter som inte mår bra av att ligga i vatten. Addera mer näring om du tror att det behövs eller jord från den egna komposten.

Plantera roten i krukan med de gröna skotten uppåt. Täck den sedan med jord men låt det en bit av det gröna "skottet" sticka upp ovan jord..

5. Vattna ingefära och ge den solljus

Foto: Foto: Shutterstock

Placera din ingefärskruka på ett soligt ställe. Den behöver mycket värme och ljus vilket är en bristvara halva året här i Sverige. Ingefäran gillar egentligen inte direkt solljus men under vinterhalvåret är det inget problem. Däremot bör du flytta den till en plats med indirekt ljus när våren och sommaren närmar sig.

Håll ingefäran fuktig men inte blöt. Vattna den sparsamt men ofta. Att hålla den fuktig genom att spreja den med vatten är ett alternativ. Och ge den lite extra näring då och då. Ingefära är en tropisk växt från början så den gillar värme, sol och mycket vatten. Men den ogillar vattendränkt jord och direkt solljus som blir för varmt och ljust.

6. Skörda din ingefära

Bästa tiden att "skörda" sin ingefära är när bladen vissnat. Det tar mellan 8-10 månader. Gräv då upp din planta, ungefär som man drar upp potatisblast, välj de rötter du vill använda, och plantera om den direkt. Lägg på lite ny gjord och eventuellt växtnäring, vattna den ordentligt och låt den återhämta sig.

Källa: Tropicalpermaculture.com, rodalesorganiclife.com

Läs också: Så odlar du grönsaker på balkongen

Ingefära

Ingefära är en flerårig tropisk ört. Även jordstammen, eller rhizom, som den också kallas går under samma namn och det är den vi äter.

 

Ingefära innehåller antioxidanter och kan ha anti-inflammatoriska egenskaper. Den är också bra för matsmältningen och kan lindra illamående.

Artikel från Mitt kök