Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur mycket alkohol dricker vi egentligen i Sverige? Och vilken variant är mest populär?Hur mycket alkohol dricker vi egentligen i Sverige? Och vilken variant är mest populär?Hur mycket alkohol dricker vi egentligen i Sverige? Och vilken variant är mest populär?
I Sverige är vin det vi dricker mest av när det kommer till alkoholhaltig dryck.I Sverige är vin det vi dricker mest av när det kommer till alkoholhaltig dryck.I Sverige är vin det vi dricker mest av när det kommer till alkoholhaltig dryck.
1 AV 2
Hur mycket alkohol dricker vi egentligen i Sverige? Och vilken variant är mest populär?
Foto: Fotolia
2 AV 2
I Sverige är vin det vi dricker mest av när det kommer till alkoholhaltig dryck.
Foto: Fotolia

Så mycket dricker vi i Sverige – öl, sprit och vin

Häller du i dig 90 flaskor vin om året? 

Enligt statistiken är det faktiskt inte omöjligt.

Så hur mycket dricker vi egentligen i Sverige, och vilken variant av alkohol är den mest populära?

Här är lite statistik som visar hur mycket varje svensk dricker i genomsnitt.

Vad är mest populärt - starköl, cider eller kanske sprit?

Nej, den mesta alkoholen vi dricker i Sverige är vin (45 procent), följt av starköl (31 procent) och sprit (18 procent). 

Läs mer: Här är Systembolagets mest populära öl 

Över 8 liter ren alkohol på ett år

Sifforna visar att varje svensk dricker 8,7 liter ren alkohol under ett år. Räknat i vin blir det drygt 90 flaskor (75 cl) per person. Räknar vi det i 40 procentig sprit så är det runt 30 flaskor (70 cl). 

Det visar statistik framtagen av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, statistik som också Systembolaget redovisar på sin webbplats, (siffror för 2021).

Är det mycket eller lite? Ja, det beror nog helt på vem du frågar. Och dessutom är det ett genomsnitt, vissa dricker naturligtvis mycket mer, och andra inget alls. 

Alkoholkonsumtionen har minskat

Trots att 8,7 liter ren alkohol kan kännas som en hög siffra är den i jämförelsevis med tidigare år hyfsat låg. Den totala alkoholkonsumtionen låg nämligen på över tio liter ren alkohol per person mellan åren 2003–2006. Konsumtionen har sedan dess gått upp och ner, och 2020 låg siffran på cirka 8,5 liter. Mellan 2020 och 2021 ökade alltså svenskarnas alkoholdrickande, om än marginellt. 

Läs mer: Det lilla landet dricker mest vin i hela världen 

Tre procent smugglar in sin alkohol

Hur får vi då tag i alkohol? De flesta tänker nog att vi svenskar främst handlar alkohol på Systembolaget, vilket vi också gör. 75 procent skaffar vin, öl och sprit på det sättet. 4 procent får tag i drycken via reseinförsel och 8 procent köper ute på restaurang. 

Statistiken på Systembolagets sajt visar också att nästan 4 procent faktiskt skaffar alkohol genom smuggling.

Läs mer: Här är länderna som dricker mest alkohol i världen