Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Så matchar du ost och chark med rätt vin

En ost- och charkbricka kan vara hur god som helst då den fylls av salta, krämiga ostar, kryddig salami och söta frukter. Ännu godare blir den när den matchas med rätt typ av vin. Här är vinexpertens bästa tips!

Vi har plockat ihop en dignande charkbricka med våra favoriter. Här krävs knappt någon ansträngning alls i köket, bara att ställa fram och låta gästerna hugga in. Vår vinprovare Gunilla Hultgren Karell har valt passande viner till.

Att tänka på när man sätter ihop en charkbricka

√ Välj tunt skivad chark av olika typer och olika smaker

√ Välj ostar av mildare typ som inte doftar så starkt och konkurrerar med charkprodukterna

√ Frukt som inte är alltför syrlig är bra val, t ex fikon, granatäpple, persimon eller sharon, druvor, päron och riktigt söta små tomater. Torkad frukt, t ex äpple, fikon, dadlar och aprikoser.

√ Några röror är alltid gott att lägga till, gärna med svamp eller paprika som båda passar utmärkt till chark och vin. Och gärna något sött till osten, t ex honung eller marmelad.

Här hittar du recept på en charkbricka:

Matcha chark- och ostbrickan med rätt vin

Mousserande: Rotari Brut Riserva 2015 (7567), Italien, 129 kr. Norditalienskt bubbel med elegant, fräsch smak med inslag av äpplen, bröd och lite grape.

Vitt: Leitz Magic Mountain 2019 (70626), Tyskland, 159 kr. Härlig friskhet, drag av päron, aprikoser och liten honungston. Koncentration och längd i eftersmaken.

Rött: La Corte del Pozzo Bardolino 2020 (2340), Italien, 95 kr. Ungt, lättsamt med toner av körsbär, viol och en liten syrlig fräschör. Ekologiskt.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), Tyskland, 69 kr. Alkoholfritt, vitt vin med äppliga, citrusliknande drag och med en lätt sötma i avslutningen.