Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så lyckas du med västerbottenspajen

Vi visar hur du ska göra - sex enkla steg i bilder!

Västerbottenspaj är svensk klassiker som kan göras på många sätt. Med bacon och purjo i fyllningen är den trevlig att bjuda som lunch- eller vickningsrätt. Klicka vidare i bildspelet ovan för att se de olika stegen.

1 BLANDA. Lägg vetemjöl, havrekli, dill och smör i matberedare med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten. Kör tills degen formar sig till en boll.

2 KLÄ FORMEN. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen, cirka 30 minuter.

3 FRÄS. Nagga pajdegen och förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna. Salta och krydda med svartpeppar.

4 STEK. Strimla och stek baconet i en stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper.

5 FYLL. Fördela den stekta purjolöken och baconet i pajskalet. Strö över ost och gräslök.

6 HÄLL. Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 20–25 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

Ingredienser

8 portioner, cirka 1 timme

Pajdeg:

2 3/4 dl vetemjöl

1/2 dl havrekli

1 msk dill, torkad

125 g smör

2 msk vatten

Fyllning:

2 purjolökar, skivade

140 g bacon

2 msk smör

salt, svartpeppar

4 dl västerbottensost, riven

1/2 dl gräslök

Äggstanning:

4 ägg

2 1/2 dl grädde

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar