Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Lyxigt och magiskt gott tilltugg
2 AV 2

Så lyckas du med våfflorna – bästa tipsen

Våfflor är goda att äta året runt, men just inför våffeldagen 25 mars är det lätt att bli lite extra sugen. Här bjuder konditorn Anna Nordh på sina bästa tips på hur du lyckas få riktigt frasiga våfflor. Dessutom våra godaste recept på både söta och matiga varianter.

Våffeldagen infaller alltid den 25 mars vilket gör det enkelt att komma ihåg när våffeljärnet ska tas fram varje år. Samma dag firas den kristna högtiden Marie bebådelsedag, eller vårfrudagen. I folkmun blev vårfrudagen så småningom våffeldagen, så det var helt enkelt en felsägning som gjorde att vi äter våfflor den här dagen. Det finns flera varianter av våfflor: med eller utan ägg, tjockare belgiska våfflor och med eller utan bakpulver. 

Extra fras

Mineralvatten gör våfflorna lite extra frasiga, vissa använder till och med öl. Vi använder smör både i smeten och när vi gräddar våfflorna, inte margarin eller olja. Smör ger en godare och mer fyllig smak.

Vispa inte

Försök att inte vispa våffelsmeten, rör i stället. Vispar du för mycket kommer våfflorna att bli sega i stället för frasiga eftersom gluten kommer att utvecklas.

Använd ett galler 

Stapla inte våfflorna på varandra, det gör att de lätt mjuknar och blir soggiga av ångan. Lägg dem i stället separat på ett galler om de inte serveras direkt. 

Rör om

Rör om i smeten mellan gräddningarna. Precis som en pannkakssmet sjunker mjölet till botten under tiden vilket ger en ojämn smet.

Mjukare våfflor

Vill du ha lite mjukare våfflor tillsätter du ägg i smeten, men för frasiga våfflor är det bäst att skippa ägget.

Läs också:

Så lyckas du med kladdkakan 

Maräng- stor guide