Så lyckas du med tofu (marinera, steka, fritera, panera) + goda recept
Tofu är en vegansk råvara med många användningsområden. Och den är enkel och god att tillaga! Prova den panerad, stekt, marinerad, friterad eller som en krämig bas (som i en mjölkfri chokladmousse). Vi visar dig hur, med massor av goda recept.
Vad är tofu?
Tofu är en praktisk vegansk proteinkälla. Tillverkningen av tofu påminner om när man gör ost. Förenklat så blötläggs sojabönor innan de mals och kokas till sojamjölk, som sedan ystas och silas för att få fram slutprodukten.
I Sverige finns det framför allt tre varianter av tofu i butikerna:
• Naturell fast tofu passar bra att panera, steka och ugnsbaka.
• Marinerad fast tofu passar bra att panera, steka och ugnsbaka.
• Silkestofu kan, förutom att den är god att toppa grytor eller smakrika wokrätter med, även bli till krämiga såser, dressingar och desserter.
Tofu påminner om färskost i konsistensen och har en mild, näst intill neutral smak. Därför kan den gärna marineras före tillagning, eller serveras med en smakrik sås.
Steka tofu
Det är bra att pressa ut vätskan ur tofun före stekning. Då drar den också åt sig mer smak av kryddorna.
Gör så här:
1. Lägg tofun mellan två bitar hushållspapper och ställ något tungt ovanpå. Låt stå ca 20 min.
2. Riv tofun i mindre bitar. Stek den i exempelvis kokosolja med paprikapulver, chilipulver, gurkmeja och salt tills tofun får en gyllene stekyta.
Panera tofu
1. Lägg tofun mellan två bitar hushållspapper och ställ något tungt ovanpå. Låt stå ca 20 min.
2. Skär tofun i skivor. Vänd dem runt om i mjöl. Stek på medelvärme i kokosolja tills tofun är gyllene på båda sidor.
3. Valfritt (men gott!): Sänk värmen, ringla över tamari och låt den sjunka in.
Marinera tofu
1. Låt tofun ligga i press ca 30 min i en kökshandduk med något tungt ovanpå, t ex en mortel.
2. Blanda marinaden (se recept nedan) och skär tofun i cm-tjocka stavar.
3. Marinera i cirka 20-30 minuter.
Marinad 1 (till cirka 200 g tofu)
• 2 msk ljus soja
• 2 msk sesamolja
• 2 msk mirin
Marinad 2 (till cirka 200 g tofu)
• 2 msk sesamolja
• 2 msk tamarisoja
• 1 tsk srirachasås
Fritera tofu
För att fritera tofu riktigt krispig torkas den noga av på kökshandduk eller hushållspapper så att vätskan inte förstör den krispiga ytan som bildas i oljan.
• 1 förpackningfast tofu (400 g)
• 3 msk risvinäger
• 3 msk vit misopasta
• 1/2 tsk salt
• 5 dl rapsolja
Gör så här:
1. Tärna tofun och blanda i en skål med vinäger, miso och salt. Marinera ca 30 min.
2. Torka av tofun på hushållspapper. Hetta upp oljan till 180°. Fritera tofun i oljan tills den fått fin färg.
3. Låt rinna av på hushållspapper.
Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:
Allt om Mat Vego
5 goda recept med tofu
Asiatisk svampbowl med silkestofu och sesam- och tamaridressing
Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson
Tacos i salladsblad med fräst tofu, avokado och snabbsyrad rödlök
Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson
Mandelpanerad tofu med durrasallad och gyllene morotsslaw
Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson
Mjölkfri chokladmousse med hasselnötter och bärsås
Klicka här för recept. Foto: Magnus Carlsson
Crispy tofu ramen – japanska nudlar med friterad tofu
Klicka här för recept. Foto: Charlie Drevstam
Förvara tofu - hur länge håller tofu i kylen?
Blir det tofu över kan man förvara den i dess ask eller i en burk med lock i lite friskt vatten. Öppnad tofu håller ca 1 vecka i kylskåp.
Tofu näringsvärde protein
8 gram protein finns det i 100 g tofu.
Hållbart framställt
Välj gärna ekologisk och Krav-märkt tofu så att du vet att sojan framställts på ett hållbart sätt.
Av: Therese Elgquist och Malin Ottosson Foto: Magnus Carlsson
Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:
Allt om Mat Vego