Så länge håller ansjovis och sardeller i kylen
Det är inte ovanligt att det blir några filéer av ansjovis och sardeller över när man lagat mat. Så vad ska man göra med den lilla mängden fiskrester? Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin delar här med sig av 6 tips på hur man kan använda resterna i matlagning.
SPARA I KYLEN
Ansjovis i metallburk ska läggas över i en glasburk och kan sen förvaras i ca 2 veckor i kylen. Sardeller i glasburk kan även de förvaras i kylen i ca 2 veckor. Se till att de är täckta av olja, häll annars på lite extra olja på toppen.
SNABB FISKSÅS
Koka upp vispgrädde med sardeller och pressad vitlök. Rör i hackad gräslök och häll såsen över vit fiskfilé. Strö på ost och gratinera i 225° i ca 15 min. Servera med ris eller pressad potatis.
KRYDDIGT SMÖR
Mixa rumsvarmt smör med sardeller eller ansjovis, hackad dill eller persilja och lite svartpeppar. Forma smöret till en rulle och lägg i frysen. Perfekt att sedan ta fram och servera till stekt fisk.
Skillnad på ansjovis & sardell?
Sardell är det svenska namnet på medelhavsfisken ansjovis som saltats och lagts in i olja. Ansjovis i Sverige är skarpsill som kryddats med b la sandelträ, kanel och kryddnejlika och används t ex i Janssons frestelse.
KRYDDA VINÄGRETTEN
Finhacka sardeller eller ansjovis och blanda i vinägretten. Passar bra till tonfisksallad och till stekt eller grillad fisk.
KLASSISK GUBBRÖRA
Skala och hacka gul lök. Stek den i smör. Blanda i kokt, hackat ägg, ansjovis, hackad persilja och lite senap. Servera på smörstekt kavring eller på knäckebröd.
Läs också:
6 tips på vad du kan laga av överblivna ostkanter