Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eriksson och Per Ranung

Så lagar du perfekt kalkon - 7 tips från matexperten

Kalkon är festlig och ganska lättlagad mat som är enkelt att få riktigt smakrik och god. Men att få till den där perfekt saftiga kalkonen är lite av en konst. Här är 7 tips som gör att du lyckas laga den perfekt.

Allt om Mat:s receptmakare och matexpert Gunilla von Heland delar här med sig av sina bästa knep när hon tillagar kalkon. Perfekt att ha till hands när det ska serveras kalkon till t ex Thanksgiving och i mellandagarna.

7 tips för en perfekt tillagad kalkon

 1. Beräkna 500–600 g hel kalkon per person.

2. Tina kalkonen, om den varit fryst, i god tid i ca 2 dygn i kylen

3. Kalkonen behöver inte sköljas. Det riskerar bara att sprida eventuella bakterier i köket. Torka av kalkonen med hushållspapper, eventuella bakterier dör i ugnen.

Därför ska du inte ösa kalkonen

4. Kalkonen behöver inte ösas när den är i ugnen, den får fin färg ändå. Att öppna ugnsluckan då och då gör att värmen försvinner ur ugnen vilket är onödigt slöseri på energi. Pensla kalkonen med örtsmör så får den fin yta i ugnen. Kalkonerna som säljs är marinerade, vilket ger ett saftigt kött.

5. Beräkna att kalkonen behöver ca 30 min per kilo i ugnen. Kontrollera att kalkonen är klar med en termometer, den ska vara 75– 80° inne vid låret

6. Låt kalkonen vila i 20–40 min efter att den tagits ut ut ugnen.

7. Använd den smakrika skyn som bildas under stekningen till såsen.

Goda och festliga rätter med på kalkon hittar du här: