Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty images

Så kommer våra matvanor se ut nästa år - 5 trender

Vi kommer ha svamp i kaffe och äta wasabi som är odlad i Sverige. Klimatkompensation kommer också att bli ännu viktigare och vi kommer att använda nya grönsaker i vår matlagning. Så tror man att några av mattrenderna kommer se ut 2020.

Fram till i juli i år har antalet landade flygplan minskat med 6% på Sveriges flygplatser, vi har blivit mer miljömedvetna. Detta syns även i vår matkonsumtion. För 16:e året i rad har Food and Friends tagit fram en trendspaning inför 2020 som speglar aktualiteter i samhället med utgångspunkt i maten.

Temat för i år är medvetenhet bland konsumenter att förändra samhället genom medvetna val och krav.

Här är 5 spännande mattrender 2020: 

Ersätt kött med svamp

Foto: RISTO ARNAUDOV / Getty images

Enligt rapporten kommer vi se mer av svampen framöver. Svampen är full med näring och är utmärkt att ersätta köttet med nu när vi går över till ett mer vegetariskt ätande. Många asiatiska kök använder redan svampen som en basingrediens. Förvänta er svamp i alla former, till och med i kaffe.

Recept: Pastarullar med krämig svampfyllning

Köp lokalproducerat

Foto: Getty images

Lokalproducerad mat blir allt viktigare hos både konsumenter och bönder. Att handla på det sättet främjar både klimatet och våra svenska bönder. Redan nu experimenterar bönderna med grödor som vanligtvis inte ses som svenska, till exempel pasta av gotländskt durumvete. Det förutspås att vi i framtiden kommer kunna handla quinoa, sötpotatis och wasabi från Sverige.

Ät mer nötter och frön

Foto: Getty images

De senaste åren har både nötter och frön ökat i försäljning. Enligt trendrapporten kommer vi femdubbla vår nötkonsumtion fram till år 2050, för att det ska bli verklighet kommer vi behöva se på nötter och frön som någonting annat än bara snacks. I framtiden kommer vi till exempel använda mer än bara jordnötssmör och tahini som smörgåspålägg.

Recept: Grön blomkålssoppa med ädelost och pinjenötter

Utforska nya grönsaker

Grönsaken kassava kommer vi få se mer av i svensk matlagning.Grönsaken kassava kommer vi få se mer av i svensk matlagning.Grönsaken kassava kommer vi få se mer av i svensk matlagning.
Grönsaken kassava kommer vi få se mer av i svensk matlagning. Foto: Getty images

När vi nu måste dra ner på köttet pågrund av klimatet är det dags att utforska nya råvaror. Några grönsaker som förutspås att svenskarna kommer börja använda i sin matlagning är bland annat kassava, celtuce, jicama, japansk sötpotatis och sjögräs.

Ät mer ur det asiatiska köket

Steamed rice roll är en asiatisk mattrend.Steamed rice roll är en asiatisk mattrend.Steamed rice roll är en asiatisk mattrend.
Steamed rice roll är en asiatisk mattrend. Foto: Samana Lakornchai / Getty images

Det trendigaste du kan göra i matväg just nu är att äta asiatiskt. Frossa i japansk curry eller bings som är kinesiska pannkakor. Man får heller inte glömma Taiwan som har en fantastisk matkultur, här kan du dricka te med ost i och äta den trendiga maträtten steamed rice roll som är en roligare variant på vårrullar.

Källa: The woke up call - Food and friends trendspaning