Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så kombinerar du mat och vin - 4 tumregler att känna till

Vissa viner plockar fram det bästa ur maten och vice versa. Som alltid gäller det att prova sig fram, men det finns vissa tumregler som gör det enkelt att kombinera mat och vin.

1. Kombinera mat och vin: Tillagningen och tillbehören spelar stor roll

Bäst är att inte stirra sig blind på självaste huvudråvaran, vare sig det är lax, kyckling eller biff. Det är tillagningsmetoden och tillbehören som oftast spelar den egentliga huvudrollen. Låt alltså helheten få styra vinvalet. Men glöm inte heller: God mat och gott vin i trevligt sällskap kan aldrig bli helt fel!

2. Syrligt vin behöver mat med syra

Om ett vin är syrligt friskt, ja nästan surt, behöver det syra i maten. Det allra enklaste är att tillsätta pressad färsk citronsaft över rätten. Då uppfattas syran i vinet som mjukare och behagligare, och totalupplevelsen blir mycket bra.

Det gäller även röda, sträva viner. Lite citron, balsamvinäger eller crème fraiche gör att vinet uppfattas som mer avrundat.

3. Sött vin behöver mat med sötma

Var däremot försiktig med syrlighet i maten om ett vin med tydlig fruktsötma ska serveras. Sötman i vinet kan bli alltför framträdande till den syrliga maten, och risken finns att det kommer att uppfattas som slibbigt.

Mat med sötma, till exempel gravlax med hovmästarsås, vinner inte på att serveras till ett vin med markerad syra. Vinet kommer att uppfattas som surt och maten som översöt. Det går alltså inte att väga upp sötma med syrlighet.

Välj hellre ett vin med lite sötma, då sötman i maten möter sötman i vinet och både mat och vin framstår som mindre söta. Sötma i mat kan också vara rotfrukter, stekt lök, paprika, honung, frukt och så vidare. Förutom halvtorra vita ­viner finns det en hel del sötma i viner, både vita och röda, som odlats i varma, soliga klimat.

Undvik alltför sträva röda viner, eftersom matens sötma har en tendens att locka fram de sträva och bittra tonerna i vinet.

4. Fet och salt mat – gör att trilska viner blir mycket trevligare

Fett och salt i maten är fina smakbryggor, som gör att trilska viner med mycket syror och lite vassa kanter framträder och visar upp sig i mycket trevligare former än den ursprungliga.

Det gäller både vita viner med markerad fruktsyra och röda, sträva viner. Ibland kan det handla om att bara salta lite extra för att få det där sträva vinet att bli godare. Det kan också vara gott att dricka ett sött vin till något riktigt salt och starkt.

 

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!