Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så kokar du sparris

Sparris är enkelt att tillaga. Koka sparris med vårt enkla grundrecept. Vi tipsar om flera sätt att laga sparris här nedan!

Sparris är en av vårens godaste primörer. Färsk sparris är en riktig delikatess. God att koka och avnjuta som den är med lite smält smör och salt, eller med riven parmesan.

Koka vit sparris – gör så här:

1. En timme före tillagning: Skär av ­några centimeter nertill och ställ sparrisarna i kallt vatten. Då drar sparrisen till sig vatten och piggnar till.

2. Skala från knoppen och ner med potatisskalare. Lägg sparrisen mot en skärbräda när du skalar så riskerar du inte att bryta av stjälkarna.

3. Koktiden varierar beroende på hur tjock sparrisen är. Lägg i de tjockaste sparrisarna först i kokande, saltat vatten. Vit sparris kokas längre än grön sparris, men inte bortemot 20 minuter som det står i vissa gamla kokböcker.

4. Kontrollera med en potatissticka eller kniv: sparrisen ska vara fast och ha visst tuggmotstånd. Knackish som de säger i Tyskland!

Koka grön sparris – gör så här:

Foto: marcin szmyd

1. Bryt av änden på sparrisen.

2. Koka i saltat vatten 3-4 minuter.

OBS! Grön sparris behöver oftast inte skalas.

Marinera sparris

Sparrisen behöver inte alltid serveras nykokt. Man kan även hälla över en god vinägrett och marinera ca 15 min innan den serveras.

Steka grön sparris

Foto: Robert Ingelhart

1. Bryt av ändarna.

2. Stek eller grilla i smör eller olivolja cirka 4 minuter, gärna i grillpanna.

Steka vit sparris

1. Skär av ändarna och skala från knoppen och ner med potatisskalare. Lägg sparrisen mot en skärbräda när du skalar så riskerar du inte att bryta av knopparna.

2. Stek eller grilla i smör eller olivolja, gärna i grillpanna. Tillagningstiden beror på hur tjock sparrisen är. När du fått fin färg på sparrissen kan du eftersteka på lägre värme.

Förvara sparris

När du väl har köpt sparrisen kan du själv se till att den håller sig fräsch länge.

Skär bort någon centimeter nedtill på stjälken. Förvara sedan sparrisen i kylskåp, stående i lite vatten som byts varannan dag.

Idealtemperatur är 2–4 grader, då håller sig sparrisen fräsch 10–14 dagar.

Sparrisfakta - olika färger, men samma sort

Foto: pidjoe

Vit och grön sparris kommer från samma växt. Den milda, vita sparrisen växer under och grön sparris ovan jord. Därför får den gröna mer smak än den vita.

Här i Sverige odlas sparris främst i Skåne och Sörmland, eftersom den kräver ett milt klimat. I länderna kring Medelhavet och i Asien växer den vilt.

Vit sparris

Vit sparris ska alltid skalas, eftersom den bildar ett skal när den växer under jord. Vit sparris mäts efter midjemåttet på stänglarna och delas in i storlekarna AA och AAA, där trippel A är de allra största sparrisarna. Det finns även en smal variant av vit sparris, men den ser man sällan i butik. Vit sparris anses vara kungen av sparris; särskilt i Tyskland dyrkar man den vita sparrisen.

Grön sparris

Den gröna sparrisen kommer ursprungligen från östra Medelhavet. Den gröna sparrisen behöver inte skalas. Den kan ätas rå, kokas, friteras eller stekas. 

Violett sparris

Under en kort tid under våren går det att få tag på violett sparris, som är en speciell sort från Albenga i Italien. Den violetta sparrisen är lik den gröna och äts och tillreds på samma sätt. En del av färgen försvinner vid tillagning, och då får den en lite grönare ton. 

Vildsparris

Vildsparris har ofta tunnare och vingligare stänglar och med en knopp som liknar ett veteax. Den vilda sparrisen är släkt med liljeväxterna. 

Grön sparris och vit sparris är också läcker att njuta till hollandaisesås.