Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Moules frites med örtaioli.
Moules frites med örtaioli.
Moules frites med örtaioli.
Moules frites med örtaioli. Foto: Charlie Drevstam

Så här gör du världens godaste musslor

Hösten är musslornas tid, då är de fullmatade och fina. Musslan är ett prisvärt skaldjur som lätt förvandlas till spännande rätter. Här har vi använt fem olika sorter av havets läckerhet.

Olika sorters musslor

• Pilgrimsmusslor finns till största delen i Medelhavet och i Atlanten. De kallas även för kammusslor.

Recept på ceviche på pilgrimsmusslor. Foto: Lisa Björner
Recept på pilgrimsmusslor på sydstatsvis med ranchdressing. Foto: Stefan Wettainen

• Blåmusslor är den vanligaste sorten. Är också mest prisvärd.

Underbart recept på klassikern - Moules Frites Foto: Charlie Drevstam
Foto: Helén Pe

 Moules marinières är en klassiker i det franska köket. Riktig festmat, lätt att laga dessutom.

Mustig ramensoppa med blåmusslor Foto: Lisa Björner

• Hjärtmusslor, små musslor som också kallas för vongole-musslor.

Recept på pasta vongole. Foto: Lisa Björner

• Knivmusslor, avlånga musslor som borrar ner sig i sandbotten. Lägg knivmusslor i saltat vatten så rensas de på havssand.

Foto: Lisa Björner

• Grönmusslor är större än blåmusslor och har rikligt med välsmakande kött. Finns frysta i större matbutiker och i asiatiska livsmedelsbutiker.

Att dricka till musslor

Tillagningssätt och musslornas tillbehör får styra dryckesvalet. Chilihetta mildras till exempel med lite sötma i vinet.

Till hjärtmusslor:

Winkl Sauvignon Blanc 2012 (2799) Italien, 139 kr.

Elegant vitt vin med aptitretande druvighet. Diskret aromatiskt med toner av lime och krusbär.

Till moules frites:

Bonterra Chardonnay 2011 (16632) USA, 135 kr.

Vitt vin i smakrik stil, lätt rostade toner, inslag av -tropisk frukt och vanilj. Frisk fruktsyra och längd i eftersmaken.

Till blåmusslor:

Domaene Gobelsburg -Grüner Veltliner 2012 (2775) Österrike, 97 kr. Vitt med stram fruktighet, inslag av grape, lätt kryddig ton och en liten limefräschör

Till pilgrimsmusslor:

Stoneleigh Riesling 2012 (6498) Nya Zeeland, 102 kr.

Vitt vin med friska, äppliga toner och citrus. Druvsötma som rundar av eftersmaken.

Till knivmusslor:

Albanta 2011 (2742) Spanien, 95 kr. Vitt vin med stråk av citrus och melon. Frisk fruktsyra och en örtig touch.

Alkoholfritt:

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (1922), Tyskland, 15:30 kr (50 cl).Alkoholfritt öl med kryddig, pigg och fräsch karaktär. 

Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2015 (11901), Tyskland, 69 kr.Vitt alkoholfritt vin med lätt sötma och drag av citrus.

Öppna eller stängda? Vilka musslor ska man äta

Använd bara musslor med hela och helt slutna skal.

Skölj eller skrapa musslorna lätt för att få bort lös smuts från skalet. Knipsa bort ”skägget” som hänger ut.

Musslor vars skal börjat glipa knackas i köksbänken eller med en kniv på skalet. Sluts skalen är de okej, släng de övriga.

Recept med fem olika sorters musslor: