Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så gör du julens finaste pepparkakspyssel

Baka julens finaste pepparkakor att pynta hemmet med i jul eller ge bort till någon du tycker om. Överraska familjen och dina gäster med fina askar till julgodiset, dekorativa placeringskort, gulliga minihus att hänga på koppen och en god adventskalender. Allt ätbart såklart!

Så gör du julens finaste pepparkakspyssel
Så gör du julens finaste pepparkakspyssel
Så gör du julens finaste pepparkakspyssel

Pepparkaksdeg

 • 200 gsmör
 • 1,5 dlmörk sirap
 • 3 dlströsocker
 • 1,5 dlvispgrädde
 • 1 mskingefära- mald
 • 1 mskkanel- mald
 • 0,5 mskkryddnejlikor- malda
 • 0,5 mskkardemumma- mald
 • 0,5 mskbikarbonat
 • 11,5 dlvetemjöl

Kristyr

 • 2äggvitor
 • ättiksprit (12 %)- några droppar
 • 260 gflorsocker- (drygt 4 dl)

Gör så här

 1. Dag 1: Lägg smör, sirap och strösocker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Tillsätt vispgrädde och kryddor och rör om.

 2. Blanda ihop bikarbonat och vetemjöl och rör ner det i smeten. Arbeta ihop degen med en träslev. Täck kastrullen eller bunken med plastfolie och låt degen vila i kylskåp över natten.

 3. Dag 2: Ta fram degen ca 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader.

 4. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, på lätt mjölad arbetsbänk. Stansa ut figurer med pepparkaksmått eller skär ut delar till hus eller askar. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 6–8 min, den längre tiden för större pepparkakor. Låt dem kallna på galler.

 5. Kristyr: Vispa äggvitorna och ättiksprit till ett hårt skum med elvisp i en torr och ren metallbunke.

 6. Sikta ner florsocker i äggvitan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och smidig. Vill du ha den tjockare kan du tillsätta mer florsocker eller mer vatten om du vill ha den tunnare. 

Vad tyckte du om receptet?

Här är det endast fantasin som sätter gränser på vad du kan göra för kul med pepparkaksdeg och kristyr. Flera av våra tips är perfekta som julklapp eller gå bort-present
i advent.

Fina minihus

Foto: Thomas Hjertén

Servera varm choklad tillsammans med ett pepparkakshus i miniformat som får hänga på koppens kant. Använd ett bakplåtspapper för att rita mallarna på. Ta hjälp av en linjal och rita sex delar enligt mallen. Skär ut delarna ur den utkavlade degen med hjälp av mallarna. Efter gräddning kan du behöva skära kakorna enligt mallen om de har flutit ut. Garnera de färdiggräddade delarna med kristyr, strössel och ätbar guldfärg. Sätt sedan ihop delarna till små hus. 

Foto: Thomas Hjertén

Ätbara pepparkaksaskar

Foto: Thomas Hjertén

Gör en fin ask som du kan lägga små presenter i och ge bort till någon du tycker om. Rita mallarna på ett bakplåtspapper.  Ta hjälp av en linjal och rita totalt sex delar. Två delar ska vara 12 x 9 cm, två ska vara 12 x 4 cm och två ska vara 9 x 4 cm. Använd mallarna för att skära ut bitarna ur den utkavlade degen. Garnera de färdiggräddade delarna med kristyr och sätt ihop dem med kristyr. Fyll lådan med något gott och sätt ett fint band runt tillsammans med ett tårtpapper, en lingonkvist och en bit kanelstång.

Gömmor för godis

Foto: Thomas Hjertén

Baka en godisburk och fyll den med godis. En perfekt julklapp! Rita mallarna på ett bakplåtspapper. Ta hjälp av en linjal och rita totalt fem delar. Fyra ska ha måtten 8 x 10 cm och en ska vara 8 x 8 cm. Stansa ut ett litet hjärta eller stjärna i den övre delen av de större bitarna (som blir burkens kanter). Garnera de gräddade kakorna och sätt ihop dem med kristyr. 

Tips!

Lägg över den nästan färdigkavlade degen på ett bakplåtspapper. På så sätt kan du stansa ut kakorna och ta bort överflödig deg direkt från pappret som kakorna ska gräddas på. Det minskar risken att få missformade kakor när de lyfts över till plåten.

Smakrika placeringskort

Foto: Thomas Hjertén

Önska varje gäst välkommen med ett placeringskort i form av en pepparkaka. Stansa ut valfri form ur den utkavlade degen, gärna en som har rejält med plats att skriva på. Stansa ut ett litet hål i kanten med hjälp av en tyll. Efter gräddning: Spritsa en kant runt kakan med kristyr. Blanda sedan en del av kristyren med lite vatten för att få den lite tunnare. Använd en tandpetare för att dra den tunnare kristyren över hela kakan innanför kanten. Låt det stelna.  Skriv namnet med en penna med ätbar färg och garnera eventuellt med lite strössel.

Julens godaste kalender

Foto: Thomas Hjertén

Räkna ner dagarna till julafton med en ätbar adventskalender. Stansa ut 24 kakor ur den utkavlade degen, gärna i olika former, och gör små hål i dem med en rund tyll. Garnera pepparkakorna efter gräddning med kristyr och häng upp dem i ett fint snöre eller band. 

Tips! 

Grädda små och stora pepparkakor var för sig på olika plåtar. Annars finns risken att de små kakorna blir brända och de stora mjuka.