Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Så gör du eget smör steg för steg

Recept och steg för steg-guide till hur du gör hemgjort smör. Allt om Mat:s Gunilla von Heland visar här hur du enkelt kan göra eget smör och tipsar om olika smaksättningar till ditt färdiga smör.

Har man lite tid är det fantastiskt roligt att göra eget smör. Smaken blir bäst med ekologisk grädde och crème fraiche som syrats 24 timmar i rumstemperatur.

Köksskolan - så gör du eget smör

Smöret får olika karaktär beroende på gräddens kvalitet, vad korna ätit och om och hur man syrade grädde.Smöret får olika karaktär beroende på gräddens kvalitet, vad korna ätit och om och hur man syrade grädde.Smöret får olika karaktär beroende på gräddens kvalitet, vad korna ätit och om och hur man syrade grädde.
Smöret får olika karaktär beroende på gräddens kvalitet, vad korna ätit och om och hur man syrade grädde. Foto: Per Ranung

1. Värm grädden försiktigt till 37°. Tillsätt crème fraiche. Blanda väl och täck med lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Kyl grädden.

 

Foto: Per ranung

2. Häll grädden i en rymlig skål och vispa med elvisp eller i maskin på hög hastighet. När grädden blivit gul och fast kan man sänka hastigheten något. Fortsätt vispa ca 10 min tills fettet börjar klumpa ihop sig först i små klumpar sen i större. När det börjar stänka och plaska har kärnmjölken separerat från smöret. Fortsätt vispa på låg hastighet så att smöret bildar större klumpar. Häll av och spara kärnmjölken som bildats. Kärnmjölken är fin att baka med t ex i bullar eller matbröd.

Att ysta ost och göra smör fick jag lära mig på 90-talet av en äldre kvinna. Hennes nedärvda kunskap går inte att hitta på nätet. Viss gastronomisk kulturhistoria förs tack och lov vidare genom hembygdsföreningar och fäbodar runtom i landet. I midsommartid, när gräslöken är som bäst, smaksätter jag gärna mitt smör med gräslök, citron och dill, perfekt till den första färskpotatisen.
Foto: Per Ranung

3. Häll ca 2 dl iskallt vatten på smöret som bildats och häll av. Häll på ytterligare 2 dl vatten och arbeta igenom smöret från en sida av bunken till den andra med en träslev. Häll av vattnet som nu blivit vitt och grumligt av kärnmjölk. Upprepa två tre gånger tills vattnet är klart. Metoden kallas att tvätta smöret. Om det finns kvar kärnmjölk i smöret håller sig smöret inte lika bra. Arbeta igenom smöret ytterligare med en träslev några gånger. Den här gången för att få bort det mesta av vattnet som kan finnas kvar i smöret.

Smöret är lätt syrat, vilket ger en god lantlig karaktär på smaken.Smöret är lätt syrat, vilket ger en god lantlig karaktär på smaken.Smöret är lätt syrat, vilket ger en god lantlig karaktär på smaken.
Smöret är lätt syrat, vilket ger en god lantlig karaktär på smaken. Foto: Per Ranung

4. Krossa flingsaltet lätt mellan fingrarna och arbeta in det väl. Häll bort vattnet som bildats även här. Smaksätt eventuellt med något av förslagen eller vispa eller rör in olja (använd maskinens degkrokar) för att få ett bredbart smör. Förvara lufttätt i kyl. Ta fram smöret en stund innan det ska serveras. Håller ca tre veckor i kyl.

Kökstipset!

Vill du ha ett mjukare och bredbart smör kan du blanda i 1/2 dl raps- eller solrosolja. Vispa in oljan i smöret lite i taget med hjälp av elvisp eller köksmaskin. 

Recept till smör hittar du här

Förslag på smaksättning av örtsmör

Till potatis, sill, och grillad eller stekt fisk: gräslök, dill, rivet citronskal. Till nötkött, grönsaker: färsk rosmarin, persilja och vitlök.

Till grönsaker, kyckling och ljust kött: Färsk basilika, soltorkad tomat, parmesan.

Till lammkött: Färsk rosmarin, rostad vitlök.