Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Så gör du eget örtsalt steg för steg - recept och guide

Ett eget örtsalt är perfekt för att ta tillvara örter och det är roligt att göra egna varianter. Plocka buketter när det är torrt ute, häng upp på tork och mixa sedan med salt.

– Jag tycker att örterna ger ett extra djup i smaken, till exempel i vanliga köttbullar eller i en köttfärssås. Helst använder jag grovt havssalt till mitt örtsalt, det har en mild sälta. Sedan blandar jag upp med flingsalt eller rosa bergsalt. För just örtsalt undviker jag salt med jod, det kan ge en lätt bismak.

Köksskolan – så gör du eget örtsalt

Foto: Per Ranung

1. Repa bladen från stjälkarna och dra loss blommornas kronblad. Eller bind örterna i små knippen och häng upp för torkning. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Används gräslök torkas den enklast genom att skäras fint och läggas luftigt för torkning. Bred ut vitlök, örter och blomblad och låt torka på ett luftigt och torrt ställe 1–2 dygn.

Förslag på smaksättning av örtsalt

Till kyckling, kött och köttfärssås: vitlök, rosmarin, salvia, libbsticka eller selleriblast. Till fisk: gräslök, dill, citronskal, några fänkålsfrön. Till ägg, grönsaker, vinägrett: oregano, timjan, salvia, mejram, selleriblast eller libbsticka.

Foto: Per Ranung

2. Lägg blomblad, örterna och vitlök – när de är helt torra – tillsammans med hälften av saltet i en liten mixer, matberedare eller en krydd- eller kaffekvarn. Mixa tills örterna är mycket finfördelade, som ett ljusgrönt pulver, då får man ut mest smak av örterna.

Tips!

Gillar man inte vitlök är det bara att hoppa över eller byta ut mot gräslök eller ramslök

Foto: Per Ranung

3. Tillsätt resterande salt och eventuellt torkade blomblad. Mixa hastigt i maskinen några gånger så att örtsaltet har kvar lite struktur av både salt och blomblad.

Foto: Per Ranung

4. Häll örtsaltet i burkar med tättslutande lock så att inte saltet blir fuktigt för då kan det lätt klumpa ihop sig. Saltet håller länge, minst ett år. Det håller bäst om det förvaras mörkt och torrt. Märk burkarna med vilket salt det är och vad det passar till. Se förslagen här intill.

Tips!

• Gör vinägrett så här: Blanda saltet med vinäger så att saltkristallerna löses upp och örterna släpper ifrån sig smaken. Tillsätt därefter olja.

• Undvik olja vid torr rubb och marinering av kött, fisk och grönsaker. Saltet och smakerna ska gå in i råvaran, olja bildar en barriär och förhindrar det.

• Örtsaltet kan blandas i smält smör och eller användas i kryddsmör.

• Prova någon ny spännande kombination. Rosmarinsalt kan vara gott på kola eller i kolasås.

Här är receptet på örtsalt