Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Superenkel och jättegod förrätt
2 AV 2
Foto: Joel Wåreus

Så gör du egen vinäger steg för steg

Vinäger är en fantastisk smaksättare och en viktig produkt när vi ska lägga in, syra, marinera och konservera grönsaker. Allt om Mat:s Ulla Karlström guidar dig här till hur du gör egen vinäger, röd och vit, och hur du kan smaksätta den med bland annat ingefära och hallon. Enkelt och gott! 

Sugen på att göra egen vinäger? Det är inte svårt alls men det är viktigt att du följer instruktionerna så att ättiksyrabakterierna får utvecklas på rätt sätt, i rätt miljö. Matexperten Ulla Karlström delar här med sig av enkla tips till hemgjord vinäger.

Vinäger görs genom en process som kallas syrning, och det kan göras av det mesta som innehåller alkohol. Alkoholen omvandlas till ättiksyra när den får kontakt med luft och bakterier. I recepten här används en enkel metod där vitt och rött vin blandas med opastöriserad vitvinsvinäger (säljs i hälsokostbutiker).

Vinägern ska vara lite grumlig, skruva upp locket på glänt så att vinägern får syre, då brukar det växa till lite mer bakterier. Vinet ska vara torrt eller halvtorrt, alltså innehålla högst 50 g socker per liter vin.

Syre till bakterierna

Eftersom ättiksyrabakterierna behöver syre bör vinet hällas i ett stort kärl, till exempel en stor glasburk med vid öppning. Kärlet bör inte fyllas till mer än ca 3/4. Ställ mörkt i rumstemperatur. Smaka då och då så att vinägern blir så syrlig som du vill. Sila sedan vinägern genom ett kaffefilter. Häll upp i rena flaskor och förslut.

Glöm ej att sterelisera flaskorna

Flaskor och burkar ska vara rena när vinägern hälls i. Diska flaskor och burkar noga. Lägg dem i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och lägg på locket. Låt koka i ca 10 min. Var försiktig när du lyfter upp flaskor och burkar. Lyft upp dem med en ren tång. Fyll flaskorna med vinäger och eventuell smaksättning.

Vilket vin är bäst att göra vinäger av och hur späds det?

Vinet ska vara torrt eller halvtorrt (innehålla högst 50 g socker/liter.) Alkoholhalten bör ligga på 8–10%. Man kan späda ett starkare vin med vatten. Om en flaska vin (75 cl) har en alkoholhalt på 12 % kan den spädas med ca 2 dl vatten för att få en alkoholhalt på 8–10 %.

Så gör du egen rödvinsvinäger

Så gör du egen vitvinsvinäger

Håll koll på pH-värdet!

pH-värdet på hemgjord vinäger ska inte vara högre än 4,5, annars kan dåliga mikroorganismer växa till. pH-värdet kan enkelt kontrolleras med en pH-sticka, dessa finns att köpa på nätet

Tips! Vinägern kan användas direkt eller lagras mörkt i cirka 1 månad, då utvecklas smaken ännu mer. Den kan också smaksättas på olika sätt.

Guide, recept & styling: Ulla Karlström Foto: Joel Wåreus

Recept där smaksatt vinäger ingår