Så gör du de absolut godaste köttbullarna
Vad kan du lära dig av en proffskock? En hel massa så klart. Här delar kocken och dessertdrottningen Tea Malmegård med sig av sina bästa köks- och bakknep.
1. Laga en värmande butternutsoppa. Rosta en delad och urkärnad butternutpumpa med olivolja och salt i cirka 45 minuter på 170°. Fräs en gul lök, två selleristjälkar och en vitlöksklyfta i olivolja. Lägg i hela pumpan med skal i grytan. Häll i 1 burk kokosmjölk och rör i färskriven ingefära. Koka ihop. Mixa slätt. Tärna gammalt bröd. Smält smör, lägg i salviablad och stek tills bladen är krispiga. Ta upp bladen. Blanda smör och bröd på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 170° i cirka tio minuter. Krossa krutongerna tillsammans med salviabladen. Toppa soppan med salviakrutonger.
2. Under vintern finns mycket rotsaker. Ta tillvara på allt genom att pickla! Citrongräspicklad rotselleri är till exempel supergott.
3. En enkel middag på vintern kan vara en förrätt med ljummen kål, hackade nötter och riven ost. Sedan pasta till varmrätt med en god ragu och blodgrapeglass med massor av filéad citrusfrukt till efterrätt.
Tea Malmegård
Kocken och konditorn Tea Malmegård har varit med i ”Kockarnas Kamp” på TV4 och i ”Dessertmästarna” på Kanal 5.
Hon lagar mat i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, och är domare i ”Efter stängning” på TV4 Play.
Tea har jobbat på bland annat Lux och Operakällaren i Stockholm och driver nu egna restaurangen DoMa.
Hon har även skrivit boken ”Desserter!”.
4. De godaste köttbullarna görs med fint, fint skuren lök som steks och får kallna innan den blandas med färsen. Ha alltid i lite ströbröd som blandats med mjölk så att det blir som en ”pasta”. Rör ner lite i taget i smeten tills det blir en bra konsistens. Stek köttbullarna i massor av smör.
5. Blev det mat kvar i kylskåpet? Det jag längtar efter mest under vintern är pytt i pannan som jag gör av rester. Jag hackar prinskorvar, köttbullar, skinka och potatis och fräser på. Och serverar med ett stekt ägg och rödbetssallad.
6. Gör en tårta till vinterfesten. Kom ihåg att fyllningar med gelatin alltid ska ”sätta sig” i cirka 12 timmar för att få bäst resultat. Och tänk på att alltid tina frysta tårtor i kylen och inte i ett varmt kök. Då tinar de inifrån ut och inte utifrån och in.
Läs också: