Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skrynkliga och halvtorra grönsaker kan förvandlas till god mat.
Skrynkliga och halvtorra grönsaker kan förvandlas till god mat.
Skrynkliga och halvtorra grönsaker kan förvandlas till god mat.
1 AV 2
Baka ljuvliga fyllda bröd i stekpanna
2 AV 2
Skrynkliga och halvtorra grönsaker kan förvandlas till god mat.
Foto: Per Ranung

Så förvandlar du ledsna grönsaker till god mat

Har blomkålen börjat säcka ihop, moroten mjuknat och paprikan skrynklat sig? Här får du tips på vad du kan laga av rotfrukter och grönsaker som tappat stinget - från soppa till pizzasås och gratäng.

1. SOPPA Skär ansade grönsaker/ rotfrukter i bitar. Koka dem mjuka i vatten med buljongtärningar i ca 15 min. Häll i lite grädde och mixa med stavmixer. Toppa med krutonger och riven ost.

2. NYTT GRÖNT Roman- och gemsallad eller stjälkselleri kan få nya blad igen. Sätt roten i kallt vatten i ca 1 dygn. Tryck sedan ner den i jord, inomhus i en kruka eller på friland under sommarsäsongen. Efter ett par veckor har det kommit upp nya blad.

3. RATATOUILLE Laga en stor sats ratatouille av skrynkliga paprikor, zucchini och aubergine. Perfekt att ha som bas i till exempel en paj, till pastan eller som tillbehör till kött eller fisk.

4. PIZZASÅS Tomater som har blivit lite skrynkliga passar i en tomatsås med lök, vitlök, olivolja och kryddor. Låt såsen koka i ca 30 min. Mixa slätt och frys in lagom stora burkar. Passar både på pizza och till pasta.

5. BULJONGKOK Skär ansade grönsaker/ rotfrukter i bitar. Lägg dem i en gryta med vatten, lite raps- eller olivolja och salt och låt koka utan lock tills det är 2–3 dl kvar. Sila och frys in buljongen. Späd buljongen med vatten vid användning.

6. GRATÄNG Skär ansade grönsaker/rotfrukter i skivor eller bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Blanda crème fraiche och riven ost och klicka på grönsakerna. Gratinera i 250°, 15 min.

Här hittar du fler tips på hur du vad du kan göra med torrt bröd, vinslatten som blivit över och ostkanten som ligger övergiven.