Så fixar du en lättlagad buffé
Student, bröllop eller dop inom kort? Lugn, här har vi samlat recepten som hjälper dig med den perfekta buffén till festen.
Följ våra smarta råd så får du inte bara ett kalas med mätta och glada gäster. Du får dessutom tid att själv mingla runt och umgås – och slipper ta hand om en massa rester. Längst ner hittar du massa bra recept!
Hur mycket mat behövs på en buffé?
I den här tabellen kan du se vad som normalt beräknas per person på en buffé som omfattar tre eller flera rätter.
Kött/chark:
• parmaskinka 50 g
• salami, skivad 50 g
• rostbiff 50 g
• paté 50 g
Kyckling:
• kyckling-/kalkonfilé 50 g
• kycklingben 50–75 g
• kycklingvingar 100–150 g
• Fisk & skaldjur
• lax, gravad/kallrökt 50–75 g
• lax, varmrökt/inkokt 50 g
Potatis:
• kokt/bakad 100–150 g
• färsk 150 g
• sallad 100–150 g
• gratäng 150 g
Bröd/ost:
• mjukt bröd 50 g
• hårt bröd 15 g
• hårdost 20 g
• dessertost 15–25 g
• färskost 15 g
Dressing/sås:
• majonnäs 1–2 msk
• vinägrett 1/2–1 msk
• cumberlandsås ½–1 msk
• kall sås, t ex gravlaxsås 1–2 msk
• varm sås ½ dl
Grönsaker:
• grönsallad 50 g
• kokta grönsaker 50 g
När du bjuder på snittar före middagen:
• Beräkna 2–3 olika sorter. Servera 2 av varje sort per person.
Hur mycket vin behövs till buffén?
Köp gärna hem lite extra vin; du kan alltid lämna tillbaka oöppnade eller defekta flaskor till Systembolaget om du sparar kvittot. Glöm inte att servera vatten och alkoholfria alternativ. Under sommaren, när det är varmt och soligt, dricks det oftast mer öl och vitt vin än rött vin.
Mousserande vin
En flaska på 75 cl räcker till 6–8 glas. Varje gäst dricker i regel ett glas.
Förrättsvin
En flaska på 75 cl räcker till 6–8 glas. Varje gäst dricker i regel ett glas.
Huvudrättsvin
En flaska på 75 cl räcker till 6 glas. Varje gäst dricker i genomsnitt 2–3 glas.
Starkvin/dessertvin
En flaska på 75 cl räcker till 12–14 glas. Varje gäst dricker
oftast ett glas.
Bag-in-box-vin
En box på 3 liter motsvarar 4 flaskor vin. Häll gärna upp boxvinet i karaffer och ställ på bordet så ser det festligare ut.
Så lyckas du med planeringen
Kocken Petra Pettersson på Allt om Mat har i över tio år jobbat med catering i olika former, från stora bröllop till studentmottagningar och födelsedagsfester.
Hur blir man säker på att maten inte tar slut?
– Är det fler rätter än tre som serveras på buffén brukar jag tänka att varje person tar cirka två skivor av laxen, rostbiffen och det kallskurna. Kallskuret, liksom röror och bröd, är bra att ha i reserv, -eftersom det mättar bra. Dessutom kan man alltid frysa in bröd och kallskuret om det inte går åt.
Vad är det perfekta antalet rätter på ett buffébord?
– Fem till sex rätter plus bröd och ost är en lagom mängd. Det är viktigt att göra det enkelt för sig själv och inte överdriva antalet. Jag brukar planera efter två huvudråvaror, en kött- och en fiskbaserad, en matig pasta- eller potatissallad, två röror, en grönsallad, bröd, ost och dessert.
Hur bestämmer du menyn?
– Jag utgår från vilken typ av fest det är, om den är på dagen -eller på kvällen. Det är också viktigt vilken årstid det är eftersom jag alltid planerar menyn efter -säsongens råvaror. Det är mer ekonomiskt och bättre för miljön.
– Det är viktigt att allt kan förberedas och att maten smakar lika gott varm som kall.
– Minglar gästerna stående ska maten kunna ätas med en hand; det behövs inte när man sitter till bords.
– Är några av gästerna allergiker brukar de alltid tala om det i förväg. Då fixar jag allergisäkra alternativ.
• Skippa alla måsten, bli inte överambitiös – bjud på mat du gillar och vet att du kan laga.
• Se till att allt går att förbereda så slipper du hålla på i sista sekund.
• Känner man sina gäster någorlunda får man tänka på vilken mat de älskar. Går de igång på kallrökt lax tar man ta lite mer av den varan.
• Ett socialt fenomen är att det går åt mindre mat om gästerna är fler än 40, framför allt om det är trångt och mingel.
• Ställ fram en dressing som inte skiktar sig i en praktisk flaska och lägg upp portionsbitar med smör så blir det mindre trängsel vid buffébordet.
• Trängseln runt buffébordet blir också mindre om du ställer fram bestick och servetter på borden och har ett separat dryckesbord.
• Är det många gäster är det bra att bjuda på en traditionell buffé, eftersom den passarrmånga smaker.
• Bjuder du på en mottagning som du vet kommer att ha många och långa tal, ställ fram rikligt med vattenkaraffer och anlita någon som serverar vin och öl.