Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
”Mikrotricket” maxar saften ur frukten
2 AV 2
Foto: Produktbilder

Så bra är senaste matnyheterna i butik

Nya matprodukter lanseras ständigt på marknaden, men det kan vara svårt att veta vilka av alla nyheter som är värda att köpa. Allt om Mat:s erfarna matredaktörer smaktestar, sätter betyg och hjälper dig att hitta de bästa produkterna och att undvika de sämsta. Spana in omdöme och betyg på de senaste butiksnyheterna här!

Lös och grötig färs 

Foto: pressbild

Nöt och Grönt, Garant

Vikt och pris: 500 g, 47 kr. 

Vad är det? Färs som består av hälften svensk nötfärs och hälften grönsaker; lika delar svenska morötter och fransk/belgisk blomkål. Färsen passar till tacos, köttfärssås och lasagne. 

Betyg: 2

Omdöme: Praktiskt i rätter där färsen är smulig eller i såser, men fungerar inte till burgare eller köttbullar. Färsen är mycket lös och blir grötig i konsistensen jämfört med vanlig köttfärs. Svårt att få den fint brynt. Den måste kryddas ordentligt eftersom den inte har mycket köttsmak.

Fint på ostbrickan

Foto: pressbild

Gorgonzola i tre format, Granarolo 

Vikt och pris: 200 g, 47–54 kr. Vad är det? Gorgonzola Dolce är lagrad i 50 dagar. Gorgonzola Piccante lagrad i minst 80 dagar. Gorgonzola & Mascarpone är en blandning av de två ostsorterna. 

Betyg: 4

Omdöme: Gorgonzola Dolce är mild och har mjuk, krämig konsistens. Piccante är mer lagrad, något fastare och smaken är intensiv och nötig. Gorgonzola & Mascarpone är sammetslen och krämig och har en gräddig, mild och fyllig smak. Alla passar på ostbricka eller i matlagning

Perfekt frukostbacon

Foto: pressbild

Restaurangbacon, Helmut Walch 

Vikt och pris: 300 g, 42 kr. 

Vad är det? Något tjockare bacon av svenskt kött med en fyllig röksmak av bok. 

Betyg: 5

Omdöme: Ett riktigt fint kvalitetsbacon med fasta, fina och lagom tjocka skivor. Lagom sälta och baconet har tydlig och fin äkta röksmak. Skivorna är lätta att sära på och steka tills de blir lätt krispiga. Perfekta till frukost, en carbonara eller en klassisk BLT.

God och användbar tubost 

Mjukost di Mozzarella, Kavli 

Vikt och pris: 250 g, 45 kr. 

Vad är det? En mjukost som smakar mozzarella, pesto och parmesan. Den innehåller 10% mozzarella och har en fetthalt på 14%. 

Betyg: 4

Omdöme: Osten är mild som mozzarellaost. Den är försiktigt smaksatt med god pesto. Den lilla eftersmaken av parmesan gör att den känns fyllig. God i grillade mackor eller i gratänger och pastasåser.

Ny typ av spagetti 

Linguette, Zeta 

Vikt och pris: 500 g, 21 kr. 

Vad är det? En ny bandpasta av extra proteinrikt durumvete, vilket ger pastan en spänstig kvalitet. 

Betyg: 4

Omdöme: En roligare form av spagetti som liknar linguini men är lite bredare och tunnare. Pastan har en bra konsistens efter kokning – tunn men ändå inte sladdrig. Den platta formen gör att såsen stannar kvar bättre när man äter. Passar särskilt bra till krämiga såser som cacio e pepe eller till tomatsås.

Mindre söt växtdryck 

Havredryck, Oatly 

Vikt och pris: 1 liter, 23 kr. 

Vad är det? En havredryck med mindre söt smak. Likt Oatlys andra produkter innehåller Oatly ”No” Sugars en låg andel mättat fett plus kalcium, jod, riboflavin och vitamin B12. 

Betyg: 4

Omdöme: Drycken har betydligt mindre söt smak jämfört med många andra havredrycker och havresmaken är inte lika framträdande. Den passar bra att dricka som den är, till kaffe eller te men tyvärr går den inte att skumma så bra. Bra i matlagning, t.ex. bechamelsås eller i gratäng