Konditorn: Så bakar du godaste tårtan i midsommar
Ingen midsommar utan jordgubbstårta! Ta del av konditorn Anna Nordhs bästa tips för att lyckas med den klassiska sommartårtan med vaniljkräm, grädde och jordgubbar.
Tårtbotten
Det går självklart bra att använda en färdigköpt tårtbotten till tårtan, men det godaste är ändå att baka den själv. En tårtbotten är lättbakad och inte svår att få till om du följer våra enkla knep.
Luft ger volym
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller i en köksassistent för att få en luftig och hög tårtbotten. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott för att inte slå ut luften.
Undvik klumpar
Använd en finmaskig sil för att sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet. Annars är risken stor att det blir klumpar i smeten som är svåra att få bort.
Överarbeta inte
Vänd ihop smeten tills den är jämn och klumpfri men undvik att arbeta den för mycket, då kommer du få en kompakt och gummiaktig kaka.
Smörj inte formen
För att undvika att tårtbottnen fastnar i formen brukar den både smörjas och bröas. Det kan dock vara en bra idé att låta bli, smörjs formen så jäser gärna tårtbottnen upp och får som en liten topp i mitten. Låter du bli att smörja och bröa formen så kommer den att fastna i formen, vilket också ger en helt slät tårtbotten. Använd en liten kniv för att dra längs med kanten så lossnar bottnen ändå.



Vaniljkräm
Hemgjord vaniljkräm är så mycket godare än köpt, och den går riktigt snabbt att vispa ihop. Krämen blir godast med frön från vaniljstång, de skrapas ut och kokas upp i mjölken tillsammans med stången.
Få ut fröna
För att lättast få ur vaniljfrön ur vaniljstången delas den på mitten på längden. Skrapa ut fröna med en liten kniv på en skärbräda. Tillsätt lite av strösockret som ska vara i krämen. Arbeta ihop frön och socker till en jämn massa så får du enkelt upp alla frön.
Ägg kortar hållbarheten
Om du är noga med att kyla ner vaniljkrämen snabbt efter tillagning och täcker den med plastfolie så håller krämen i 3–4 dagar i kylskåp. Den har inte så lång hållbarhet eftersom den innehåller ägg.
Plasta rätt
Lägg plasten direkt emot krämen för att undvika att det uppstår kondens och att det bildas skinn på ytan.



Grädde
En klassisk jordgubbstårta är toppad med rikligt med vispad grädde. Använd en spritspåse med valfri tyll och spritsa på grädden på tårtan, eller bred på den med en palett eller slickepott.
Vispa inte för länge
Det är väldigt viktigt att inte vispa vispgrädden för länge. Den ska vara fluffig, men inte för fast. Den kan kännas lagom innan du fyller spritspåsen med den, men i och med att den sedan arbetas i spritspåsen så finns det en risk att den blir övervispad i slutändan. Hur ser man att grädden är övervispad? Den får väldigt tydliga linjer och får ”flikar” i kanterna när den är spritsad. En riktlinje är därför att vispa kortare än du tror, hellre lite för lös än för tjock.
Mer fett
Grädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Använd gärna en vispgrädde med 40 % fett.
Se till att den är kall
Vispgrädde som är varm är svårare att vispa och blir lättare grynig. Se till att grädden är kall när du vispar den för bästa resultat.


