Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Ulrika Pousette

Så bakar du bröd utan jäst – recept och tips

Saknar du jäst men är sugen på nybakat bröd? Allt om Mat tipsar här om alternativ till jäst när du vill baka eget bröd.

Hur bakar man bröd om man saknar jäst? Det finns faktiskt flera bra alternativ som gör att du enkelt kan baka ditt eget bröd trots avsaknad av färsk jäst eller torrjäst. Här listar vi fyra alternativ på hur du bakar bröd utan jäst.

Baka bröd på surdeg. Att använda surdeg för att få brödet att jäsa är en gammal beprövad bakkonst. Och det bästa är att du själv kan göra surdeg från grunden som du sedan "matar" eftersom och på så sätt alltid har surdeg hemma.

En köksassistent är ett perfekt hjälpmedel när du bakar bröd. Den hjälper dig blanda och knåda degen och här kan den stå att jäsa. Finns i olika utföranden och prisklasser.

Baka bröd med bikarbonat. Bikarbonat kan användas ungefär som bakpulver och används ofta i filmmjölksbröd, morotskakor, muffins och bananbröd. Bikarbonat har lång hållbarhet och är drygt vilket gör att bara en liten mängd behövs i bakningen.

Läs också: Vår bloggare Linnea tipsar här om 5 goda saker att baka utan jäst

Visst går det att vispa en muffinssmet för hand men oj så mycket enklare det är med en elvisp av något slag. En klassisk elvisp, en stavmixer med tillhörande visp eller en mindre köksmaskin med visp bör finnas i alla kök där man gillar att baka.

Elvisp MFQ4030L med degkrokar från Bosch, Kökets favoriter. Läs mer och köp här!

Stavmixer KIT från SMEG med bland annat tillhörande visp och hackare, Åhléns. Läs mer och köp här!

Köksmaskin med visp från Champion, Kökets favoriter. Läs mer och köp här!

Baka bröd med bakpulver. I nästan alla söta bakverk som inte kräver jäsning används bakpulver - i allt från sockerkaka till kladdkaka och scones. Det finns också recept på frukostbröd och matbröd där bakpulver används för att lyfta det man rört eller vispat ihop vid gräddning.

Baka bröd utan jäsmedel. Det finns bröd du kan baka utan vare sig jäst, surdeg, bakpulver eller bikarbonat. Fröknäcke är ett exempel och det finns mängder av goda varianter med olika smaker att baka. Även energibars och olika typer av raw-food bakverk gör du utan jäst och bakpulver.

Läs också: 5 köksmaskiner du behöver i ditt kök

Här hittar du recept på bröd du kan baka utan jäst!