Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förra årets vinnare! Precis som förra året kommer priset delades ut i Allt om Mat:s monter på mässan Sthlm Food & Wine 9-11 november. Då presenteras också vinnaren av Allt om Mat:s stora pris och vinpriset Gyllene Glaset.Förra årets vinnare! Precis som förra året kommer priset delades ut i Allt om Mat:s monter på mässan Sthlm Food & Wine 9-11 november. Då presenteras också vinnaren av Allt om Mat:s stora pris och vinpriset Gyllene Glaset.Förra årets vinnare! Precis som förra året kommer priset delades ut i Allt om Mat:s monter på mässan Sthlm Food & Wine 9-11 november. Då presenteras också vinnaren av Allt om Mat:s stora pris och vinpriset Gyllene Glaset.
Förra årets vinnare! Precis som förra året kommer priset delades ut i Allt om Mat:s monter på mässan Sthlm Food & Wine 9-11 november. Då presenteras också vinnaren av Allt om Mat:s stora pris och vinpriset Gyllene Glaset. Foto: Copyright © Simon Rehnström, All Rights Reserved

Roy Fares vann Allt om Mat:s stora matpris – Här är alla vinnare!

På mässan Stockholm Food & Wine i Älvsjö delade Allt om Mat ut sina mat- och vinpriser på torsdagen. Konditorns Roy Fares vann stora matpriset, Gyllene Glaset gick till Delas Frères och det helt nya priset till mest inspirerande matinstagrammare gick till Julia Tuvesson och hennes @tuvessonskan. Här kan du läsa mer om vinnarna!

Konditorstjärna får Allt om Mat:s stora matpris 2017

Han lyfter konditoryrket till stjärnstatus och inspirerar oss till att baka och fika med kvalitet. Allt om Mat:s stora matpris 2017 går till Roy Fares.

2017 var året då Roy Fares klev ur tv-rutan och öppnade eget. Och vilken start det blev! Köerna ringlar långa utanför Mr Cake på Rådmansgatan i Stockholm som han driver tillsammans med Mattias Ljunggren.

Men det är inte bara för succén Mr Cake han får priset utan för lång och trogen tjänst i bakandets och fikaglädjens värld.

– Han är ett proffs ut i fingerspetsarna med en enorm känsla för kvalitet, alltid i framkant när det gäller nya trender och med utstrålning som ingen annan, säger Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat.

– Jag blev jätteglad och smickrad när jag hörde att jag skulle få priset, säger Roy Fares. Motiveringen känns viktig och bra. Jag har alltid varit noga med mina recept och tänkt på att det inte ska vara tillkrånglat. Många andra verkar göra recept för att imponera på branschen. Det gör inte jag.

Priset delas ut i Allt om Mat:s monter på Sthlm Food & Wine.

Juryns motivering:

"För att ha höjt statusen på en yrkesgrupp till rockstjärnenivå, skapat en mottrend till socker- och kolhydratskräcken och kreativt och pedagogiskt inspirerat oss att prova nytt får Roy Fares Allt om Mat:s stora matpris 2017. Efter åtskilliga böcker och inspirerande tv-program ringlar köerna nu långa på Stockholms nya inneställe Mr Cake."

Allt om Mat:s vinpris Gyllene Glaset till Delas Frères

Producent från Rhône är årets vinnare

Vinnaren har varit verksam i norra Rhône i 182 år. Det är Delas Frères, vanligen känd under det kortare namnet Delas. Tillsammans med Chapoutier, Guigal och Jaboulet räknas Delas som en av de fyra stora i norra Rhône.

– Rhôneviner ger generellt mycket vin för pengarna och Delas viner ger alltid extra mycket, säger Gunilla Hultgren Karell i Allt om Mat:s vinprovargrupp.

Juryns motivering

”För att under många år ha försett den svenska marknaden med välgjorda, prisvärda och ursprungstypiska viner från såväl norra som södra Rhônedalen.”

3 Delasviner i Systembolagets butiker:

71832 Delas Saint-Esprit 2015, Côtes-du-Rhône 99 kr

Strävt, eldigt och fylligt med finfin frukt och typisk rhônsk krydda i relativt tuff och kraftfull stil. Vinet speglar den rika årgången på ett bra sätt och är gjort på 60 % Syrah och 40 % Grenache. Kvalificerade sig till det fasta sortimentet från beställningssortimentet och är fortfarande kvar.

2800 Delas Les Launes 2015, Crozes-Hermitage 155 kr

Strävt, kryddigt och lite viltköttigt i rätt tuff stil med god, mörkbärig frukt en bit därbakom. Behöver lite tid för att runda av sig. Med 15 år på Systembolaget är detta en riktig trotjänare. Vinet framställs på såväl köpta som egna druvor.

2274 Delas Chante-Perdrix 2014, Cornas 339 kr

Fortfarande ungdomligt är vinet stramt och kryddigt med tydliga tanniner, någon ek och saftig, generös frukt. Ett riktigt stilfullt vin som lyfter tillsammans med en köttbit, exempelvis en lammkotlett.

Hervé Robert från Delas tog emot priset på matmässan Sthlm Food & Wine, Stockholmsmässan i Älvsjö, torsdag 9 november.

Tidigare vinnare av vinpriset Gyllene glaset:

2016 Weingut Leth

2015 Louis Roederer

2015 Seghesio

2014 Château Mont-Redon

2013 José Maria da Fonseca

2012 Masi

2011 Maria Martinez Sierra, Bodegas Montecillo

2010 Danie Malan, Allesverloren

2009 Fontanafredda

2008 Jean-Marc Brocard

2007 Schloss Gobelsburg

2006 Francesco Ricasoli

2005 Jacob’s Creek

2004 Trimbach

2003 Raimat

2002 Takis Soldatos

2001 Penfolds

2000 Michel Laroche, Bengt Frithiofsson, Lars Torstensson

1999 Fetzer Vineyards

1998 Les Producteurs de Mont Tauch

1997 José Maria da Fonseca

1996 Umani Ronchi

1995 Winzerverein Deidesheim, André Lurton, Robert Mondavi, Fratelli Pasqua, Miguel Torres

Nytt pris till mest inspirerande matinstagrammare

Julia Tuvesson bakom bloggen och instagramkontot @tuvessonskan gör inspirerande vegomat som är enkel att ta till sig.

Nytt pris lyfter inspirerande Instagram-konton

Med det ständigt ökande intresset och ökande kvaliteten på matbilder vill Allt om Mat premiera ett extra inspirerande konto med ett nyinstiftat pris.

En jury bestående av Frida Boisen, som är chef för digitala medier på Bonnier Magazines & Brands, och en grupp från Allt om Mat:s redaktion tog fram fem nominerade och bland dem röstades @tuvessonskan fram till en tydlig vinnare.

– Jag är sååå glad för det här priset! Det känns extra fint att läsarna har varit med och röstat fram pristagaren, säger Julia Tuvesson.

Hon startade instagramkontot @tuvessonskan för två år sedan och ett halvår senare kompletterade hon med en blogg som mest fungerar som en receptbank till instagramkontot. Bilderna föreställer Julias lakto-ovo vegetariska vardagsmat, alltid fotad uppifrån på mörk bakgrund.

– Jag stylar inte eller fixar till maten, jag fotar helt enkelt det vi äter till middag, säger hon. Det verkar som om många uppskattar att det är helt vanlig vardagsmat. Det som får flest likes är riktig ”Tuvessonskan-mat”, till exempel rätter med potatis och sås, pizza, pasta eller burgare.

Juryns motivering:

"Julia Tuvesson gör tillgänglig och användarvänlig vegomat med mycket vardagsinspiration. Rakt på sak i tallriksbilder serveras god mat och mycket mat med härlig inspiration för alla som vill ätare grönare!"