Rött ljus för makrillen i årets fiskguide
Nu är årets upplaga av WWF:s fiskguide här. Konsumenter uppmanas låta bli att äta Makrill från Nordostatlanten och Nordhavsräka från Södra Norge.
Varje år sammanställer Världsnaturfonden en lista för att hjälpa konsumenter att välja fisk som är hållbart fiskad eller odlad. Årets guide omfattar drygt 80 av de vanligaste fisk och skaldjursarter som finns på den svenska marknaden.
I år har makrill från Nordostatlanten hamnat bland fiskar som får rött ljus, vilket betyder att man uppmanar konsumenter att låta bli att äta den fisken.
– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar, säger Karin Glaumann som är fiskexpert på WWF enligt pressmeddelandet.
Nordhavsräkan överfiskas
En annan som också fått rött ljus är Nordhavsräka från Södra Norge. Detta för att beståndet överfiskas och utkasten av räka i det norska fisket är betydligt högre än vad man tidigare trott.
Världsnaturfonden bedömer arterna efter tre kriterier: hur bestånden mår, om kontrollen och förvaltningen är hållbar och effekter på ekosystemet. För odlade arter tittar de också på var fodret kommer ifrån, miljöpåverkan från odlingen och anställdas sociala och etiska rättigheter.
Arterna får sedan grönt, gult eller rött ljus. Grönt ljus – Bästa val, Gult ljus – var försiktig, Rött ljus – låt bli
En art kan ha flera färger beroende på var och hur den är fiskad eller odlad.
MSC-certifiering: En miljömärkning som är gjord av Marine Stewardship Council. Märket visar att fisken kommer från ett yrkesfiske som klarat MSC:s miljöstandard. Oberoende experter har kontrollerat att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och fångats med minimal påverkan på havsmiljön.
Läs också: Köksskolan: Så styckar du lax
Källa: Världsnaturfonden