Rör inte vår portalparagraf
Nyligen gick ordföranden för Sveriges mjölkbönder ut och sa att han ville slopa kornas rätt att gå utomhus om somrarna. Krångligt och en konkurrensnackdel, eftersom danska kor får gå inne året om, menade han. ”Vi har inte råd att ha dem ute. Det håller på att gå åt helvete med svensk mjölkproduktion.”
Han fick inget större medhåll i den egna organisationen, och hur som helst inget medhåll i den svenska djurskyddslagen. Här står: ”Nötkreatur som hålls för mjölkproduktion och som är äldre än sex månader skall sommartid hållas på bete.” Detta för att djuren ska få utöva sitt naturliga beteende, något som fi nns instiftat i lagen som en portalparagraf.
Nu ska den svenska djurskyddslagen ses över för första gången på år, vilket är bra i och för sig, men oroande att också denna portalparagraf ska ses över. Enligt jordbruksministern därför att man inte kan ”skapa en miljö som ligger nära den naturliga” för exempelvis strutsar, lamor, ödlor och sköldpaddor (DN 16/8 ).
Det här resonemanget låter ihåligt. I tjugo år har vi haft djurskyddslagen med sin portalparagraf, och längre än så har vi haft exotiska djur i landet. Börjar man tumma på den viktiga princip som hittills lett till att svenska kor får gå ute några månader om året, höns ska ha sittpinne och rede och grisar ska ha några halmstrån att buffa på – då öppnar man för en diskussion om hur man mäter djurhälsa som kan leda riktigt snett. Höns som sitter i mörker blir mer passiva och pickar mindre på kamraterna, och grisar som står fi xerade kan inte ligga ihjäl sina kultingar – men är det bra djurhälsa?
Kor som går ute skadar sig något mer, men har mindre röta i klövarna, färre juverinflammationer och slutar med alla tvångsmässiga repetitiva beteenden – vilka indikatorer ska man utgå ifrån?
Att djur ska få utöva sina naturliga beteenden tycker jag är en bra och självklar portalparagraf, som ska gälla såväl isbjörnar i fångenskap som grisar. Annars kommer vinstintressen att få nytt spelrum och djuren lida mer. Förresten, varför ska bara kossor få komma ut? När grisar är minst lika kännande och intelligenta djur?
Kofakta 1
• Kor som går ute bidrar mindre till försurning och övergödning än kor som står inne, enligt en ny undersökning från Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI). Dessutom mår de bättre och behöver mindre antibiotika i fodret.
Kofakta 2
• Europeiska mjölkkor är för många eller för överproduktiva för att passa marknaden. Därför stödköper EU överproduktionen. Hittills i år 112 000 ton smör och 253 000 ton skummjölkspulver.