Rönnbär - 5 goda skäl att äta det varje dag
Några rönnbär om dagen hjälper dig fylla på en del av ditt behov av C-vitamin. De färgglada bären är inte bara små vitaminbomber - de kan fylla ditt skafferi med både gott och välgörande. Här är 5 saker som gör att rönnbär kommer bli ditt nya favoritkosttillskott.
1. Kan stärka ditt immunförsvar
Rönnbär sägs kunna stärka kroppens immunförsvar och även ha förmåga att förebygga och behandla urinvägsinfektion. Andra bär med liknande egenskaper som just dessa är lingon och tranbär. Ska också motverka förkylningar.
2. Perfekt i matlagning
Om du inte vill äta dina rönnbär råa går det bra att göra både saft, gelé, marmelad, sylt och vin på bären. Det går också fint att ha dem i degen när du bakar bröd eller i din müsli.
3. Hållbart och C-vitaminrikt
Rönnbär, liksom tranbär och lingon, innehåller bensoesyra vilket gör att de håller länge. Och om du äter rönnbär varje dag får du i dig en liten dos C-vitamin också! Perfekt!
4. Antioxidantbär
Rönnbär innehåller antioxidanter, järn och karotin och är något av ett svenskt superbär, liksom lingon.
5. Magräddare
Trög mage? Rönn innehåller sockerarten sorbitol som används som laxermedel. Mumsa en näve rönnbär och ta en promenad så kan det problemet vara ur världen...
Läs också: 5 saker du borde veta om trattkantareller
Läs också: 8 spännande fakta om havtorn
Källa: Läkeörter.se, Den virtuella floran, Skogsskafferiet, Wikipedia Foto: Fotolia
Rönn
Rönnbär är små vitaminbomber som kan ätas både råa, torkade, frysta och tillagade, utan att mista sitt välgörande näringsinnehåll. Plocka dem gärna efter första frosten - då tonas den sura smaken ner en smula. Men vänta inte för länge för då hinner sidensvansen mumsa i sig bären.
Om rönnbär:
√ Redan 4500 f.Kr. fanns det rönn i Sverige
√ Rönn är Norrbottens landskapsträd
√ Torra rönnlöv kan användas som djurfoder.
√ Flyg(flog)rönnar är rönn som slagit rot i ett annat träd. Dessa rönnar ansågs vara magiska och kunde bland annat användas som slagruta.
Artikel från Mitt kök