Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Restauranger i förorten – guide till riktiga guldkorn

Den som tror att alla de bästa krogarna ligger i storstädernas inre kärnor får tänka om helt. Här är en guide till lika spännande som njutbara smakupplevelser i Göteborgs, Malmös och Stockholms utkanter.

Göteborg

Smakfullt i stadsvineriet
Wine Mechanics, Gamlestan

Wine Mechanics – Göteborg.

Wine Mechanics är Nordens första stadsvineri och ligger i en gammal industrilokal i Gamlestans slakthusområde. I det toppmoderna vineriet görs viner med noga utvalda druvor från olika favoritodlare i Europa (ett par finns att få tag på via Systembolaget). Restaurangen, The winery pub, är en stor kombinerad vinbar och krog med mat som inspirerats av franska brasserier och streetfood från hela världen. Man ordnar också vinprovningar varje onsdag och lördag, erbjuder konferenser samt ägande i vinfat.

Öppettider: Fredag 12-15 och 17-23, lördag 13-23. 

Trend och tradition på pigan
Restaurang Piga, Eriksberg

Restaurang Piga – Eriksberg

ERIKSBERG Restaurang Piga ligger i Eriksberg och satsar på menyer efter säsong som ”balanserar mellan trend och nostalgi”. Konceptet bygger på det gamla bondesamhällets tänk kring hushållning och matlagning helt från grunden. Smaker, tekniker och traditioner från hela landet återanvänds i de klassiska rätterna med tvist. Även i den skandinaviskt ljusa inredningen möts gammalt och nytt på ett hemtrevligt sätt. Piga brygger också egen öl och kommer bjuda in till såväl brewmasters som winemakers dinner i höst.

Öppettider: Måndag-fredag 17-23, lördag-söndag 13-23. 

Malmö

Familjärt i frihamnen
Mygel – Mellersta hamnen

Mygel – Malmö

I ett före detta lokstall i Mellersta hamnen ligger Mygel med Claudia Poli, Karin Söderberg och Lina Eriksson vid rodret. Trion bjuder på lunch och brunch som får många att ta en omväg, och från det öppna köket kommer smaskiga bakverk, smårätter, ostar och varma rätter med rustikt italiensk touch (köksmästare Polis föräldrar är från Venedig). Allt lagat på råvaror i säsong. Mygel säljer även grönt från Marcellos biodynamiska gård utanför Kristianstad.

Öppettider: Brunch lördag-söndag och lunch onsdag-fredag.

Genuint falafelhak
Falafel Bagdad – Annelund

Foto: Falafel Bagdad – Malmö

Falafel har blivit något av Malmös signaturrätt och vill man prova ett av de bästa ställena är det prisbelönta Falafel Baghdad i Annelund som gäller. Det ligger vid Norra Grängesbergsgatan som är en kulturell upplevelse i sig, där den löper mellan Möllevången och Rosengård. På menyn står förstås falafel på längden och tvären, men också kebab och shawarma, spännande såser och kycklingspett i färsk irakiskt bröd (samoun), en lite tjockare variant av pitabröd.

Öppettider: Alla dagar 10-23.

Stockholm

Välkommen in i villan
Villa Brännugnen – Farsta

Villa Brännugnen – Farsta

Vid ett besök på hemma-hos krogen Villa Brännugnen i Farsta är det bara att hänga på och slappna av. Och det är inte svårt i den lika snygga som välkomnande miljön skapad av Johan och Katrina Lindqvist i det stilrena huset ritat av Gert Wingårdh. Avsmakningsmenyn med asiatisk touch består av 8–10 rätter som förändras allt efter säsong och kocken Johans fantasi. Ibland kan det till och med dyka upp någon improvisation under kvällen. Även möjligheter att boka chambre separée finns, liksom övernattning i grannens lilla sjöstuga vid vattnet.

Öppettider: Onsdag-lördag 18-22.

Pizza i kafferosteriet
Kersch Kaffe – Gustavsberg

Foto: Kersch Kaffe – Stockholm

Aadel Kersh grundade sitt kafferosteri för drygt 10 år sedan – på en gasspis hemma i ettan på Södermalm. De första försöken gjordes med en hembyggd liten kafferostare och en påse råkaffe från mormor i Palestina. Experimenten lyckades, och rosteriet växte. Idag håller Kersh Kaffe till i en gammal fabriksbyggnad i Gustavsbergs porslinskvarter. Sedan i våras har man utvidgat även i lokalen intill, och där kan man njuta av goda frasiga pizzor och ta ett glas öl eller naturvin. Eller såklart köpa gott nyrostat kaffe och kanske en bit smarrig morotskaka.

Öppettider: Tisdag-onsdag 10-17, torsdag-lördag 11-22, söndag 11-20.

Kvarterskrog med känsla
Matateljén – Enskede

Foto: Matateljén – Stockholm

I den pampiga stenvillan vid torget i gamla Enskede ligger Matateljén. En hemtrevlig liten krog som serverar säsongsanpassad mat lagat med kärlek, mycket grönt och lokalproducerat. Inte minst de prisvärda luncherna förtjänar en omväg. Då finns det två rätter och två desserter att välja på. Till kvällen utökas antalet varmrätter och man har även en snacksmeny. Delikatesslådor och ostpåsar för take away erbjuds också.

Öppettider: Tisdag-fredag 11.30-22, lördag 13-22. Systerkrogen runt hörnet bakar pizza och har öppet onsdag-söndag. 

Smarriga smörrebröd
Två små svin – Årsta

Två små svin – Stockholm

Bästa sortens danskt ”hygge” hittar man hos Två små svin i Årsta. I den charmiga lilla krogen serveras överdådiga smörrebröd med danska och svenska pålägg samt ett par desserter av klassiskt snitt. På dryckeslistan finns tjeckisk öl och ett stort utbud snaps, flera hemkryddade enligt gamla recept. Krogen har även ett eget destilleri som gör akvavit, vodka och gin. På sommaren spiller svinen ut över en liten bergsknalle intill, och då är det drop in som gäller. Det finns även en systerkrog i Trosa med B&B. Hundar välkomnas!

Öppettider: Alla dagar 12-22. 

Läs mer: Min helgmat med Sandra Mastio