Recept till kräftskivan - från fördrink till dessert
För många är kräftskivan sensommarens höjdpunkt. Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman har skapat recepten till den här härliga kräftbuffén, som har influenser från USA, Grekland och Spanien. Här får du recept på allt från frasiga filodegsknyten till underbar efterrätt samt tips på matchande dryck till den festliga kräftbuffén.
Meny till kräftskiva
DRINK
Baconinfuserad old fashioned med lönnsirap serverad med kräftbeignets med dipp
KRÄFTBUFFÉ
Vispad mozzarella med honung och rostad svartpeppar
Knådfritt bröd i gjutjärnspanna
Filodegsknyten med chèvre, spenat och salladslök
Rostad potatis och rödlök med pimiento de padrón och koriander
DESSERT
Äppelpaj med havrekrisp i burk och romkaramellsås
Tips: Beräkna fem till åtta kräftor per person på en buffé, beroende på hur stora kräftorna är.
Fördrink och frasiga tilltugg
Klassisk whiskeydrink med en twist.
Plockmat till kräftbuffén
Lättfixad och supergod plockrätt: mozzarella, ricotta och grädde som mixas till en kräm.
Nybakat till kräftskivan är ett måste. Det här brödet är enkelt att baka och fint att servera.
Frasig knyten med härligt krämig chèvreost.
Smakrikt komplement till kräftorna.
En läcker efterrätt i burk - himmelskt gott avslut på skivan.
Matcha mat och dryck
Till kräftskivan passar det fint med en dryckesbuffé:
SNAPS: O.P. Anderson Aquavit, Sverige, nr 42, 295 kr (70 cl). Ekologisk klassisker med en distinkt kumminton och stråk av anis och fänkål.
ÖL: Oppigårds Pilsner, Sverige, nr 1136, 17:90 (33 cl). Friskt, aromatiskt lageröl med angenäm beska, drag av honung, bröd och citrus.
VIN: Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2021, Tyskland, nr 5822, 104 kr. Frisk, aptitretande stil med drag av gröna äpplen, syrlig citrus och en bra längd.
TILL DESSERTEN: Samos Vin Doux 2021, Grekland, nr 2585, 89 kr (37,5 cl). Tydlig sötma, toner av aprikoser, vanilj, gula russin och honung.
ALKOHOLFRITT: Poppels Hoppy Alkoholfri, Sverige, nr 11926, 16:90 (33 cl). Öl med aromatiska, blommiga toner. Inslag av syrliga frukter och bröd.
Recept: Lisa Eisenman frisk och Monica Eisenman Styling: Monica Eisenman Foto: Lisa Björner
Fler recept på gott till kräftskivan hittar du här:
Läs också: Årets stora kräfttest - här är de godaste kräftorna till skivan