Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Helén Pe/Thomas Carlgren
2 AV 3
Foto: Helén Pe
3 AV 3
Foto: Thomas Carlgren / © Copyright Fotografen Thomas Carlgren AB, All Ri

Recept på sommarens 8 godaste kladdkakor

Vi älskar kladdkakor! Här har vi samlat 8 av våra favoritrecept på sommarens bästa kladdkakor. Smaksätt med rabarber, vit choklad eller ingefära. Här finns något för alla smaker! Dessutom tipsar konditorn om hur du lyckas med själva bakandet. 

Allt om Mats konditor Anna Nordh tipsar om hur du gör den perfekta kladdkakan och om vanliga misstag att undvika.

Kladdkakan anses ofta vara något av det enklaste man kan baka, men det finns en del fallgropar längs vägen. Gräddas en kladdkaka för länge blir den torr och tråkig. För att den ska få sin kladdiga, härliga konsistens gräddas kakan tills den har torkat på ytan och runt kanterna, men fortfarande är lite dallrig i mitten. Skaka gärna på formen mot slutet av gräddningen, den ska vara lite wobblig. Alla ugnar är olika och därför är det viktigt att du vet hur varm just din ugn är när du ska baka.

Skippa bakpulvret

Bakpulver och andra jäsningsmedel används i kakor och bottnar som ska bli höga och luftiga. En kladdkaka ska dock bli låg, kompakt och kladdig så här undviker vi bakpulver.

Salt lyfter smakerna

En nypa salt bryter av den söta kladdkakan på ett fint sätt, och passar otroligt bra till chokladen. Var inte rädd för att tillsätta lite salt i dina söta bakverk, det gör stor skillnad.

Undvik att vispa

Av samma anledning som du inte ska tillsätta bakpulver i kladdkakan ska smeten inte vispas. Vispas smeten kommer det in luft i smeten vilket ger en luftigare kaka. Det enklaste sättet att baka kladdkaka är att smälta smöret i en kastrull och sedan röra ner de övriga ingredienserna.