Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Enkelt recept på kakor med smak av Snickers
2 AV 2
Foto: Anna Kern/Per Ranung

Recept på sommarens 5 godaste smulpajer

Sugen på en riktigt god smulpaj? Här är 5 recept på smuliga pajer med allt från rabarber och jordgubbar till blåbär, hallon och äpple. Servera pajerna med glass, grädde eller vaniljsås. Dessutom tips från konditorn på hur du lyckas med bakandet. 

Vad är en smulpaj?

Till skillnad från en vanlig paj har smulpajen inget pajskal. En smulpaj är oftast söt och äts till fika eller som dessert. Fyllningen läggs i en form (t ex frukt eller bär). Smör, vetemjöl och vatten blandas ihop till en smulig deg och smulas över fyllningen. Degen kan varieras i oändlighet med havregryn, kokos, vaniljsocker, kardemumma eller citronskal.

Konditorns tips!

Här tipsar Allt om Mat:s konditor Anna Nordh om hur du gör den perfekta smulpajen och vanliga misstag du kan undvika.

– Om du använder frukt och bär som innehåller mycket vätska, t ex frysta hallon, kan du gärna tillsätta lite potatismjöl till bären för att pajen inte ska bli vattnig. 

– Tillsätt lite ljus sirap i smuldegen för att få kolasmak på degen och en knäckighet som är väldigt trevlig. 

– Håll koll på pajen mot slutet av gräddningen så den inte blir för välgräddad. Täck den med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

– Smuldeg görs enklast genom att smälta smöret i en kastrull och sedan tillsätta de torra ingredienserna. Det blir lite disk och degen rörs enkelt ihop i kastrullen.

– Prova att variera sockret i pajdegen. Använd t ex muscovadosocker eller farinsocker för att få en kolaaktig smak med en ton av lakrits. Det tar pajen till nya höjder.

 

Här hittar du recept på hemgjord vaniljsås: