Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Krämig pasta som du gör i en och samma kastrull
2 AV 2
Foto: Lisa Björner

Recept på schnitzel - 5 frasiga rätter med schnitzel

Schnitzel är en riktig köttklassiker som fått en given plats bland den svenska husmanskosten. Efter att ha levt några decennier i skymundan är den på starkt återtåg igen. Allt om Mat har därför skapat 5 goda rätter med frasig schnitzel.

Schnitzeln har gjort comeback i de svenska (restaurang)köken. Och nu har den klassiska wienerschnitzeln fått sällskap av schnitzel lagad av både kyckling och rotfrukter. Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin bjuder här på 5 schnitzelrecept att laga till både vardag och fest, och tips på matchande dryck till schnitzelmiddagen.

Cordon bleu

Rotsellerischnitzel

Klassisk elller vego? Kocken Cecilia Lundin förklarar:

En schnitzel är en tunn skiva kött som oftast paneras och steks riktigt frasig. Schnitzeln kan också stekas utan att paneras. Vanligast är att man gör schnitzel av kalvinnanlår men här visar vi att en schnitzel även kan göras av färsk skinka, kycklingfilé och skivad rotselleri.

Klassisk schnitzel

Kycklingschnitzel

Kalvschnitzel

Matcha mat och dryck

TILL CORDON BLEU: Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2020 (6522) Chile, nr 6522 119 kr. Fylligt vitt vin med kryddig fatkaraktär, drag av saftig ananas, citrus och päron.

TILL SELLERISCHNITZEL MED SVAMPTOPPING: Gilbert Rouge 2021 (2652) Australien, 149 kr. Kryddigt och örtigt rödvin med inslag av vinbär, viol och peppar. Mjukt med fin fräschör.

TILL KLASSISK SVENSK SCHNITZEL: Landsort Lager (1466) Sverige, 30:30 (50 cl). Ljust öl med integrerad beska och friskhet. Inslag av bröd, örter och ett stråk honung.

TILL OSTPANERAD KYCKLINGSCHNITZEL: Zenato Valpolicella Classico Superiore 2019 (12385) Italien, 139 kr. Rödvin med frisk framtoning. Stråk som påminner om körsbär, örter och en lätt kryddig karaktär.

TILL KALVSCHNITZEL MED PAPRIKASÅS: Sauska Tokaji Furmint 2020 (2055) Ungern, 119 kr. Torrt vitt vin med fruktighet som drar åt äpplen, citrus och örter. Angenäm friskhet i avslutningen.

ALKOHOLFRITT: Brooklyn Special Effects IPA (1940) Sverige, 15:90 (33 cl). Fruktig och humlearomatisk alkoholfri öl med lätt drag av bröd och finstämd beska.

Recept Cecilia Lundin Styling Anna Wendt Foto Lisa Björner

Sugen på mer schnitzel? Testa det här klassiska receptet med pommes frites: