Recept på saftigt och gott vetebröd - 6 lyxiga bullar att baka till fikat
Kardemummabullar, solbullar med kokos, cheesecakebullar och babka med choklad. Ja, här är recept på vetebullar med en twist, extra lyxiga, extra goda.
Konditorn och receptmakaren Elisabeth Johansson har skapat 6 recept på underbart lyxiga bullar att baka till helgfika och kalas. Eller vad sägs om rocky road-bullar extra allt?! Ta del av Elisabeths underbara recept och smarta baktips här.
Baktipset: Rundrivning innebär att du formar degen till en slät boll samtidigt som du tycker ner degen mot bordet. Då skapas en spänning i degens yta vilket gör att bullarna kommer att jäsa uppåt i stället för åt sidorna. Dessutom blir bullarna slätare.
Baktipset: Spritsa apelsinfyllningen i mitten av varje bulle. Supergott och lyxigt!
Baktipset: Karlsbaderdegen i cheesecakebullarna är lite lyxigare med mer smör som ger bullarna en tydligare smörsmak.
Kaffebrödets historia
Kaffebröd bakade på söt vetebrödsdeg fick ett mindre genombrott efter första världskriget eftersom vetemjöl och kanel blev vanligare då. Men det skulle dröja till 50-talet och de tipstypiska nya kafferepen innan succén var ett faktum. Vetedegen är förstås baserad på vetemjöl och rätt enkel att arbeta med, men den går att variera på många olika sätt, som släta eller fyllda längder, snäckor, snurror och gifflar. Garnera vetebrödet med pärlsocker, mandelspån eller glasyr beroende på smakerna i övrigt.
Baktipset: Det går så klart bra att baka ut degen till vanliga snäckor eller snurror också.
Baktipset: Jäs rocky road-bullarna genom att sätta in en form med kokhett vatten i botten av ugnen och låta bullarna jäsa i 30–40 min.
Baktipset: Babkan kan se lite klurig ut att göra men är faktiskt ganska enkel.
Läs också:
Bästa receptet på klassiska kanelbullar
6 köksredskap du behöver när du bakar bullar och bröd
Konditorns bästa tips till oemotståndliga kanelbullar
Ännu fler recept på goda kanelbullar hittar du här: