Recept på 6 goda kycklinggrytor och kockens bästa tips
Kycklinggrytor finns i en mängd varianter och smaker och det är en rätt som passar bra att laga både till vardag och till fest. Här är 6 recept på härliga kycklinggrytor och tips från Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin på vad du ska tänka på när du lagar kycklinggryta.
Grytor är bland det bästa man kan laga - allt i ett, lätt att göra till många middagsgäster och mycket smak. Ta del av kockens tips på vägen när du lagar kycklinggryta nästa gång och testa några av våra bästa recept här.
Vilken del på kycklingen passar bäst till en gryta?
– Bröstköttet, alltså filén, är ett mycket magert kött och kan bli torrt när det kokas i en gryta. Det är därför bättre att använda lårköttet som är lite fetare. Använd gärna kyckling med benen kvar så blir grytan mer mustig och god.
Är det däremot en snabblagad gryta man är ute efter går det bra att använda kycklingfilén. Strimla eller skär i bitar, stek och låt sedan kycklingen koka några minuter tills den är genomkokt men fortfarande har kvar sin saftiga konsistens.
– Väljer du att göra en kycklinggryta på en hel kyckling kan man tänka på att stycka lår– och benbitarna i mindre bitar och låta bröstbitarna vara hela. På så sätt kokas allt lika länge men bröstbitarna behåller sin saftighet och lårbitarna hinner bli möra.
Vanligaste misstaget när man lagar kycklinggryta?
– Att man kokar för lång tid, då blir köttet torrt eller till slut trådigt och sönderkokt.
Vilka kryddor passar bäst i en kycklinggryta?
– Eftersom kyckling är ett milt kött som inte har så mycket smak passar det att krydda med i stortsätt vad som helst. Allt från en mild och klassisk dill- och citronsmakande gryta till en het med massor med chili.
Vilket är ditt favoritrecept på kycklinggryta?
– Supersvårt att svara på! Ena dagen vill jag ha en het gryta med mycket curry som serveras med ris och en fräsch raita, en annan dag vill jag ha en snäll och mild kycklinggryta med nyskördade primörer, såsom sparris och rädisor.
Finns det en klassisk kycklinggryta som alla borde laga någon gång?
– Coq au vin är ju egentligen en gryta lagad på tupp men den går utmärkt att laga på kyckling också, tupp är lite svårare att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker. Välj en så stor kyckling du kan hitta i butiken och välj också ett rödvin i den inte alltför billigaste klassen. Risken med ett vin av lite sämre kvalitet är att det kan göra kycklingköttet blålila. Du kan även göra coq au vin med vitt vin, som t ex i detta recept:
Vad ska man laga kycklinggrytan i?
– I en gjutjärnsgryta kan kycklingen brynas direkt, vätska tillsättas och grytan kokas färdigt under lock. I ugn läggs kycklingen, i bitar, ofta tillsammans med grönsaker, vätska och annan smaksättning, i en form eller långpanna. Man slipper stekost och kycklingen kan långsamt och fint puttra och ta till sig alla goda smaker. Traktörpanna är bra att använda när man ska göra en snabblagad gryta eftersom den är vid i diameter och gör att allt kokar snabbare.
6 recept på kycklinggrytor
Läs också: 5 enkla rätter med lax och kockens smarta tips
Läs också: 5 goda grytor med fläskfilé